Papa ljut na kardinale: Ne može se govoriti o siromaštvu, a živjeti poput faraona

U četvrtak su, zahvaljujući tajnim dokumentima na nekoliko jezika izišle dvije knjige u kojima se opisuje nesavjesno upravljanje vatikanskim finansijama i loše ponašanje nekih prelata koji žive u velikim renoviranim apartmanima u papinskoj državi
6 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.11.2015. 17:44h

Papa Franjo je kritikovao kardinale koji žive luksuzno i upozorio ih da ne mogu govoriti o siromaštvu i siromašnima, a istovremeno voditi život poput faraona.

"Crkva bi morala da govori istinu o siromaštvu. Ako jedan vjernik govori o siromaštvu i o beskućnicima, vodeći pritom život poput faraona, to nije moguće", kazao je papa za holandski list "Straatnieuws".

On je dodao da "u crkvi ima onih koji, umjesto da služe drugima i misle na druge... oni se služe crkvom".

"To su karijeristi, oni koji vole novac. A koliko takvih sveštenika i biskupa poznajemo.... Tužno je to, zar ne?", rekao je papa na misi u Vatikanu.

U četvrtak su, zahvaljujući tajnim dokumentima na nekoliko jezika izišle dvije knjige u kojima se opisuje nesavjesno upravljanje vatikanskim finansijama i loše ponašanje nekih prelata koji žive u velikim renoviranim apartmanima u papinskoj državi.

Papa je, kako je prenijela italijanska La Stampa, nedavno jednom od svojih bliskih saradnika kazao da će upravljanje ogromnim brojem crkvenih nekretnina biti "izmijenjeno".

Nekoliko kardinala koji su prozvani u knjigama negiraju navode. U pitanju su kardinal Tarcisio Bertone, drugi čovjek Vatikana za vrijeme Benedikta XVI, koji navodno živi u stanu od 296 m2 i monsinjor Velasio De Paolis, jedan od glavnih pravnika Kurije koji je u petak rekao da je spreman da napusti stan od 250 m2 i preseli u mini-apartman poput papinog.

Bonus video: