Rusija obustavila letove prema Egiptu

Britanski istražitelji koji rade na utvrđivanju uzroka pada ruskog aviona u Egiptu vjeruju da je bomba bila podmentuta u prtljažnik aviona prije nego što je avion uzletio
3 komentar(a)
Ruski avion, Egipat, Foto: Reuters
Ruski avion, Egipat, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.11.2015. 15:15h

Ruska vlada je naredila obustavljanje svih letova prema Egiptu, nakon što su britanski istražitelji saopštili da je nesreća nedaleko od Šarm el-Šeika uzrokovana bombom, piše BBC.

Da bi letove trebalo obustaviti ranije je preporučio ruski šef bezbjednosti Aleksandar Bortnikov.

Ruski avion se srušio u subotu, iznad Sinaja, neposredno nakon polijetanja iz Šarm el-Šeika. U nesreći su poginule 224 osobe.

Britanski istražitelji koji rade na utvrđivanju uzroka pada ruskog aviona u Egiptu vjeruju da je bomba bila podmentuta u prtljažnik aviona prije nego što je avion uzletio, prenio je ranije BBC.

Najmlađa žrtva tragične nesreće ruskog putničkog aviona koji se srušio u Egiptu prošlog vikenda mogla bi predstavljati ključ zagonetnog pada. Naime, tijelo 10-mjesečne Darine Gromove, čija je fotografija s aerodroma u Sankt Peterburgu uoči polaska na ljetovanje u Šarm el-Šeuku postala simbol ove tragedije, pronađeno je čak 30 kilometara od mjesta pada aviona. To upućuje da je letjelica najvjerojatnije eksplodiral ranije nego što su to stručnjaci do sada mislili. Nakon ovog otkrića istražitelji su proširili područje potrage, što bi moglo dovesti do novih saznanja.

Militantna grupa iz Sinaja, povezana sa Islamskom državom, preuzela je odgovornost za nesreću i saopštila da su uništili avion, ali nisu kazali kako.

Egipat i Rusija tvrde da je prerano za donošenje bilo kakvih zaključaka o uzrocima nesreće.

Bonus video: