Lufthanza obustavlja letove za Šarm el-Šejk

Njemačko ministarstvo spoljnih poslova reklo je AP-u da je prema raspoloživim podacima 50 Njemaca u oblasti ovog ljetovališta.
2 komentar(a)
Lufthanza, Foto: Shutterstock
Lufthanza, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.11.2015. 15:20h

Njemačka aviokompanija Lufthanza obustavila je letove za Šarm el-Šejk zbog situacije na Sinajskom poluostrvu, a Velika Britanija započinje vraćanje svojih građana iz tog egipatskog ljetovališta, saopšteno je danas.

Lufthanza je u saopštenju navela da će to uticati na dva sedmična leta filijala Edelvajs (Edelweiss) i Jurovingz (Erurowings), i da će raditi sa njemačkim ministarstvom spoljnih poslova i organizatorima puta da se obezbjedi da će se putnici koji su već u ovom egipatskom ljetovalištu bezbjedno vratiti kućama.

Njemačko ministarstvo spoljnih poslova reklo je AP-u da je prema raspoloživim podacima 50 Njemaca u oblasti ovog ljetovališta.

Druge kompanije grupe Lufthanza su već promjenile rutu i od subote zaobilaze Sinaj, a nove mjere neće uticati na liniju za Kairo.

U Šarm el-Šejku je i oko 20.000 britanskih turista, a vlada u Londonu saopštila je da sa britanskim vlastima radi na hitnim mjerama kako bi ih vratila kućama, pa je poslat i mali tim britanske vojske, preneo je AFP.

Velika Britanija je juče uveče iz predostrožnosti suspendovala letove između Šarm el-Šejka nakon nesreće ruskog aviona 31. oktobra u kojem su poginule 224 osobe, a prema ocjeni britanskog premijera Dejvida Kamerona "najvjerovatnije" je da je uzrok nesreće bomba.

Kameron je istakao da su mjere preduzete prije rezultata istrage koja se sprovodi u Egiptu jer se na osnovu "obavještenja i podataka koje smo dobili podstiču strahovanja da je više nego vjerovatno da je riječ o terorističkoj bombi".

"Želim da budem siguran da (britanski državljani) mogu da se bezbjedno vrate kućama", istakao je Kameron, koji je rekao da se nada da će u dogledno vreme moći da se ponovo uspostave letovi.

Najavio je i da će pozvati ruskog predsjednika Vladimira Putina da bi razgovarali o okolnostima nesreće.

Pet dana nakon avionske nesreće, najgore koju je Rusija ikada zabiljležila, i dalje se ne zna zašto je avion Erbas 321 ruske čarter kompanije Metrodžet pao malo nakon polijetanja iz Šarm el-Šejka.

Džihadistička Islamska država juče je ponovo saopštila da je odgovorna za ovu tragediju.

U Kairu su istražitelji izvukli podatke jedne od crnih kutija kako bi se utvrdilo da li je uzrok tehnički problem ili napad. U SAD i Velikoj Britaniji smatra se da je reč o bombi, dok su u Rusiji takvi navodi okvalifikovani kao "špekulacije", uz isticanje da rezultati istrage nisu poznati, a i u Egiptu govore isto.

Ministar civilne avijacije Hosam Kamal rekao je da aerodrom u Šarm el-Šejku odgovara međunarodnim bezbjednosnim standardima odgovarajući na kritike koje pljušte nakon nesreće.

"Bila sam šokirana nedostatkom bezbjednosti", izjavila je za medije britanska turistkinja Verna MekKajh (McKeich), koja tvrdi da je osoba zadužena za skener igrala igru Kendi kraš (Candy Crush) na telefonu.

Holandija je izrazila zabrinutost za bezbjednost na aerodromu, a i Kameron je zatražio povećanu bezbednost.

Bonus video: