London: Moguće da je ruski avion oboren eksplozivnom napravom

„Na osnovu uzoraka iz tijela poginulih i olupina aviona biće utvrđeno da li su korišćena eksplozivna sredstva ili je eksplozija bila rezultat tehničke neispravnosti aviona“, naglasio je sagovornik lista
0 komentar(a)
avionska nesreća Egipat, Foto: Reuters
avionska nesreća Egipat, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.11.2015. 17:52h

Moguće da je ruski avion oboren eksplozivnom napravom, navode iz britanske vlade, dok egipatski list tvrdi da je uzrok za pad eksplozija u motoru.

„Dok istraga traje mi ne možemo kategorično da kažemo zbog čega je ruski avion pao. Međutim, što više informacija saznajemo sve smo zabrinutiji da je avion oboren eksplozivnom napravom“, navodi portparol, a prenosi "Skaj njuz".

Zbog toga će, kako kaže, večeras svi letovi iz Šarm el Šeika za Britaniju biti odloženi.

„To će dati vrijeme timu britanskih stručnjaka koji su trenutno na putu za Šarm el Šeik, da uživo naprave bezbjednosnu procjenu na aerodromu i ocjene da li su određene akcije potrebne. Očekujemo da će procjena biti večeras gotova“, navodi portparol.

Međutim, kako prenosi "Sputnjik", egipatski list „Masri el Jaum“, pozivajući se na pravosudni izvor u istražnoj komisiji, piše da je dešifrovanjem podataka iz crnih kutija utvrđeno da je uzrok pada ruskog aviona bila eksplozija u motoru. Prema riječima sagovornika lista, zaključci su izvedeni poslije „dešifrovanja podataka iz crnih kutija“. Uzrok eksplozije biće „utvrđen tokom dalje laboratorijske analize, kao i prikupljanjem dodatnih podataka s mjesta nesreće“.

Izvor je naveo da „crne kutije nisu zabilježile nikakvo obraćanje pilota dispečerima prije havarije“. On je takođe rekao da ništa ne ukazuje na verziju o terorističkom napadu.

„Na osnovu uzoraka iz tijela poginulih i olupina aviona biće utvrđeno da li su korišćena eksplozivna sredstva ili je eksplozija bila rezultat tehničke neispravnosti aviona“, naglasio je sagovornik lista.

Prema njegovim rečima, na osnovu snimka iz crne kutije jasno je da se pad aviona desio veoma brzo.

„To znači da je eksplozija bila veoma snažna i da je dovela do istovremenog otkazivanja motora. To je izazvalo požar na jednoj strani i odvajanje dijela aviona“, objasnio je izvor.

Bonus video: