Stoltenberg: Cilj NATO vježbi obuka, ali i signal mogućim neprijateljima

Danas se više od 500 američkih padobranca spustilo na sjeverozapadu Španije poslije devetočasovnog leta iz matične baze u Sjevernoj Karolini
0 komentar(a)
Jens Stoltenbeerg, Foto: Reuters
Jens Stoltenbeerg, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.11.2015. 15:47h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da velike manevri Alijanse imaju za cilj obuku i vježbu, ali i da pošalju veoma jasnu poruku članicama i potencijalnim neprijateljima.

NATO od oktobra izvodi najveću vojnu vježbu u posljednjih 13 godina sa 36.000 vojnika, mornara i pilota iz više od 30 zemalja s glavnim ciljem da osigura efikasnost snaga za brzo reagovanje, kao i da SAD i druge članice Alijanse mogu brzo i jedinstveno reagovati na krizu.

"NATO ne želi sukobljavanje. Ali smo spremni da branimo sve saveznike", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Španiji u kojoj se izvodi dio vežbi Trident Juncture - Spoj trozupca.

Zamjenik generalnog sekretara NATO Aleksander Veršbou rekao je na početku manevara da je NATO posljednji put imao toliko velike vojne vježbe tokom Hladnog rata, kada je bio suočen s prijetnjom iz Sovjetskog Saveza.

Danas se više od 500 američkih padobranca spustilo na sjeverozapadu Španije poslije devetočasovnog leta iz matične baze u Sjevernoj Karolini.

Prethodno je 1.800 vojnika iz 12 članica NATO, uz podršku helikoptera i tenkova, simuliralo napad na zamišljenog neprijatelja na selo blizu Saragose.

NATO je saopštio da želi i da druge zemlje vide vojne vježbe. Tri tima predstavnika Rusije stigla su krajem oktobra na vježbe u okviru "Trident Juncture" u Italiji, Portugalu i Španiji. Takođe su pozvani posmatrači iz 11 zemalja.

Bonus video: