Stoltenberg: NATO vježbe upozorenje i za Rusiju

U njima učestvuje 36.000 vojnika iz 30 zemalja svijeta, među kojima su i Austrija i Švajcarska, koje nisu članice NATO, kao i 140 aviona, 90 brodova i podmornic
19 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.11.2015. 06:59h

Vojne vježbe na jugu Evrope pod nazivom "Spoj trozupca", najveće u posljednjih 13 godina, predstavljaju upozorenje svim potencijalnim protivnicima NATO, uključujući i Rusiju, izjavio je generalni sekratar Alijanse Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je, u intervjuu za španski list "ABC", rekao da je NATO spreman da brzo rasporedi kopnene, vazduhoplovne ili mornaričke snage ako je potrebno.

Aktivna faza vježbi počela je 21. oktobra u Španiji, Portugalu i Italiji 21. oktobra i trajaće do 6. novembra.

U njima učestvuje 36.000 vojnika iz 30 zemalja svijeta, među kojima su i Austrija i Švajcarska, koje nisu članice NATO, kao i 140 aviona, 90 brodova i podmornica, prenio je Sputnjik.

Stoltenberg je rekao da "Spoj trozupca" predstavlja jasan signal da je NATO spreman da brani Alijansu od svake prijetnje.

NATO se trenutno prilagođava novoj realnosti koju odlikuje nestabilnost i nasilje na Bliskom istoku i sjeveru Afrike, dodao je Stoltenberg.

Najavljujući vježbe, komanda združenih snaga NATO u holandskom gradu Brunsum je saopštila da će "Spoj trozupca" ukazazati na povećani nivo ambicije NATO u zajedničkom modernom ratovanju i pokazaće sposobnu, naprednu alijansu sa odgovarajućim sposobnostima i kapacitetima da se izbori sa aktuelnim i budućnim bezbjednosnim izazovima.