RASTE BROJ ŽRTAVA

Rumunija: Vlasnike noćnog kluba terete za ubistvo iz nehata

"Izvinjavam se i preuzimam odgovornost. Od 2003. godine ja sam izlagao opasnosti živote hiljada ljudi. Vikend za vikendom a ponekad i tokom nedjelje", rekao je vlasnik "Ekspirata" Andrei Sosa
83 pregleda 0 komentar(a)
Bukurešt, Foto: Reuters
Bukurešt, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.11.2015. 19:02h

Rumunske vlasti saopštile su danas da je još jedna osoba podlegla povredama koje je zadobila u požaru u noćnom klubu u Bukureštu, čime se broj poginulih povećao na 31.

Rumunski ministar unutrašnjih poslova Gabrijel Oprea rekao je da je muškarac, čiji identitet nije utvrđen, danas podlegao povredama u državnoj bolnici za liječenje opekotina gdje je bio smješten.

Više od 130 ljudi se i dalje nalazi na bolničkom liječenju, a kod 90 je stanje kritično ili ozbiljno.

Direktor Klinike za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kristijan Nitesku rekao je da žrtva nije imala rodbinu osim brata koji živi u inostranstvu.

Rumunsko tužilaštvo je ranije danas saopštilo da su tri vlasnika noćnog kluba "Kolektiv" u kome je u petak izbio požar, osumnjičena za ubistvo iz nehata i nanošenje tjelesnih povreda iz nehata.

Svjedoci su rekli da je vatra izbila pošto su varnice iz pirotehničkih sredstva korišćenih na hevi metal koncertu, zapalile u klubu zvučnu izolaciju od plastičnih materijala.

Mnogi su nakon nesreće ukazali da je problem bio to što su postojala samo jedna izlazna vrata a zidovi obložni zvučnom izolacijom od plastike.

U međuvremenu, vlasnici tri rumunska noćna kluba izvinili su se posjetiocima zbog izlaganja riziku, a jedan je najavio da će trajno zatvoriti svoj klub.

Vlasnik "Ekspirata" Andrei Sosa rekao je danas da će zatvoriti svoj klub koji, kako je naveo, ima samo jedan izlaz.

"Izvinjavam se i preuzimam odgovornost. Od 2003. godine ja sam izlagao opasnosti živote hiljada ljudi. Vikend za vikendom a ponekad i tokom nedjelje", rekao je on.

"Rokštat", najveći rok klub u Brašovu, saopštio je na svojoj Fejsbuk stranici da će biti zatvoren 10 dana kako bi zamijenio zvučnu izolaciju koja je slična onoj u "Kolektivu", postavio prskalice za požar i uskladio klub sa evropskim standardima.

U gradu Jaši klub "La Baza" izvinio se građanima jer nije poštovao minimun bezbjednosnih standarda.

"Smatrano da smo bili neodgovorni i neznalice. Imali smo sreće. Ne želimo da dovodimo ničiji život u opasnost", navodi se na stranici tog kluba na Fejsbuku.

Takože, vršilac dužnosti direktora rumunskog javnog servisa SRTV Irina Radu podnijela je ostavku pošto je ta televizija satima kasnila u izvještavanju o nesreći u noćnom klubu.

Irina Radu se danas izvinila gledaocima i ocijenila da se prema tragediji u klubu "Kolektiv" odnosilo "neprofesionalno".

Javnis servis je počeo tek u subotu u 7.00 da izvještava o požaru koji je izbio u petak uveče.

Mnoge privatne televizije u Rumuniji su iz minuta u minut izvještavale o požaru.

Preporučujemo za Vas