Italija: Pobuna protiv reketiranja, uhapšeno više od 20 mafijaša

Premijer Mateo Renci pohvalio je očigledno kršenje mafijaškog kodeksa ćutanja, ili omerte, u gradu Bagerija, gdje je mafijaški bos Bernardo Provencano proveo niz godina kao bjegunac prije hapšenja 2006. godine
180 pregleda 0 komentar(a)
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.11.2015. 20:25h

Nakon što se 36 trgovaca i preduzetnika pobunilo protiv reketiranja u mafijaškom uporištu u blizini sicilijanske prijestonice uhapšena je 21 osoba, saopštila je danas policija.

Premijer Mateo Renci pohvalio je očigledno kršenje mafijaškog kodeksa ćutanja, ili omerte, u gradu Bagerija, gdje je mafijaški bos Bernardo Provencano proveo niz godina kao bjegunac prije hapšenja 2006. godine.

Policija je saopštila da je izdala 22 naloga za hapšenje za mafijaške šefove i njihove izvršioce na osnovu informacija koje su pružili lokalni biznismeni, prenio je Rojters. Nakon njihovog hapšenja samo jedan osumnjičeni je u bjekstvu.

Đuzepe de Riđi, komandant vojne policije, kazao je za Rojters da do sada nije zabilježeno da se toliko žrtava usprotivi sicilijanskoj mafiji, poznatoj kao Koza nostra, naročito u njihovom tradicionalnom uporištu.

Sicilijanski preduzetnici već duže vrijeme moraju da biraju između toga da plaćaju reket Koza nostri ili da se suoče sa posljedicama nasilne osvete koja varira od prijetnji smrću do podmetanja požara pa čak i ubistava.

„Zahvaljujući hrabrosti onih koji su odbili ucjenu, zahvaljujući karabinjerima i istražitekljima, Bagerija više nije njihova“, objavio je Renci na Tviteru.

Mnogi ekonomisti i eksperti okrivljuju organizovani kriminal za hronično zakržljalu ekonomiju juga Italije.

Istražitelji su zabilježili oko 50 iznuda od građevinskih firmi, supermarketa, namještaja, butika, piljara i ribarnica. Svjedočenje jednog uhapšenog mafijaša takođe je pomoglo u hapšenjima.

U jednom slučaju, jedan građevinar je još 1990-ih počeo da plaća reket u iznosu od 1 500 eura mjesečno plus procenat za pojedinačne poslove. Na kraju hje bio primoran da proda dvoju kuću i firmu kako bi isplatio mafiju, kazao je za Rojters tužilac iz Palerma Leonardo Ageuči.

Jedan broj osumnjičenih se već nalazio iza rešetaka kada su izdati nalozi za hapšenje, navela je policija.

Koza nostra je nekada bila najmoćnija italijanska kriminalna organizacija, ali je izgubila koć dijelom zahvaljujući hapšenjima glavnih bosova.

Kalabrijska mafija, poznata kao Ndrangeta, zamijenila je Koza nostru i postala najopasnija kriminalna mreža. U Kalabriji je i dalje rijetkost da se biznismeni usprotive mafiji.

Bonus video: