Erdogan: Izabrani stabilnost i povjerenje, nasilje i krvoproliće ne mogu s demokratijom

Preliminarni rezultati ukazuju da se isplatio rizičan potez AKP da poslije samo pet mjeseci raspiše nove izbore, ocijenio je AP
4 komentar(a)
Ažurirano: 02.11.2015. 09:00h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da su rezultati nedjeljnih izbora, na kojima je vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) ubjedljivom pobjedom povratila parlamentarnu većinu, pokazali da je narod izabrao da zaštiti ambijent stabilnosti i povjerenja.

Erdogan je u saopštenju istakao da je najvažnija poruka rezultata izbora upućena ekstremističkoj Radničkoj partiji Kurdistana (PKK) da "nasilje, prijetnje i krvoproliće ne može da koegzistira sa demokratijom i vladavinom prava", prenijela je agencija Rojters.

Turske bezbjednosne snage se, u većinski kurdskom jugoistoku zemlje, bore protiv ekstremista PKK u novom talasu nasilja pokrenutom poslije kraha sporazuma o prekidu vatre u julu.

Preliminarni rezultati juče održanih izbora u Turskoj pokazuju da je vladajuća AKP, čiji je osnivač Erdogan, ubjedljivom pobjedom povratila parlamentarnu većinu.

Erdogan je danas pozvao cio svijet da poštuje rezultate parlamentarnih izbora u toj zemlji.

Erdogan je u karakteristično ratobornoj formi napao svjetske medije, zbog toga što su ga kritikovali.

"Da li je ovo vaše shvatanje demokratije", pitao je on.

"Sada kada je partija dostigla moć sa osvojenih oko 50 odsto glasova... to treba da poštuje cio svijet, a ja nisam vidio takvu zrelost", dodao je Erdogan.

Preliminarni rezultati ukazuju da se isplatio rizičan potez AKP da poslije samo pet mjeseci raspiše nove izbore, ocijenio je AP.

Šef turske Izborne komisije Sadi Guven saopštio je da će konačni, zvanični rezultati parlamentarnih izbora biti objavljeni za 11 ili 12 dana pošto budu razmotreni svi mogući prigovori političkih partija.

On je potvrdio da je i prokurdska Narodna demokratska partija (HDP), prešla prag od 10 odsto neophodan za ulazak u parlament koji ima 550 mjesta.

HDP osvojila je 10,4 odsto glasova, što je pad u odnosu na 13 odsto, koliko je imala u junu.

AKP je osvojila 49,4 odsto glasova, što će joj osigurati 316 mjesta u palamentu od 550 članova i to joj dovoljno da samostalno formira vladu.

Ta partija je prvi put za 13 godina izgubila većinu na izborima u junu, kada je po prvi put, u parlament ušla Kurdska narodna demokratska partija (HDP).

HDP je sada osvojila 10,4 odsto glasova, što je pad u odnosu na 13 odsto, koliko je imala u junu. Ključni izazov za vladu i dalje ostaje rastući sukob sa kurdskom manjinom u Turskoj.

Erdogan je rekao da su birači izabrali "jedinstvo i integritet", iako analitičari kažu da njegova iznenadna pobjeda počiva uglavnom na montiranoj zabrinutosti zbog obnovljenih kurdskih i džihadističkih napada.

Turski premijer Ahmet Davutoglu opisao je ishod opštih izbora kao pobjedu demokratije.

"Nadamo se da ćemo vam dobro služiti u naredne četiri godine i ponovo stati pred vas 2019", rekao je turski premijer.

Kilčdaroglu: Izborni rezultati postavili mnogo veću odgovornost

Lider glavne opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kilčdaroglu je izjavio da su izborni rezultati postavili mnogo veću odgovornost pred tu partiju. CHP je dobila 25,78 odsto glasova, ili 135 mjesta u parlamentu.

"Poštujemo danas ono što smo uradili 7. juna Niko ne bi trebalo da stavlja sebe iznad zakona i živote i imovinsku sigurnost svakog građanina treba zaštititi. Uvijek smo bili na strani potlačenih i nastavićemo to da činimo", kazao je Kiličdaroglu.

On istakao da niko ne treba da se plaši oko budućnosti Turske, jer je CHP donio demokratiju u zemlju i nastviće to ponovo da čini.

EU:

Evropska Unija je spremna na saradnju sa novom turskom vladom, izjavili su danas visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

"Visoka izlaznost na jučerašnjim izborima u Turskoj potvrdila je snažnu privrženost turskog naroda demokratskim procesima", poručili su njih dvoje u zajedničkom saopštenju.

Oni su izrazili spremnost za saradnju EU sa novom vladom.

EU i Turska su prošlog mjeseca počeli osjetljive pregovore o rješavanju migrantske krize, s obzirom da većima izbjeglica iz Sirije i Iraka stiže u Evropu preko Turske.

Lira naglo skočila

Turska lira naglo je danas skočila poslije pobjede AK partije.

Lira je rano jutros zabilježila skok od više od četiri odsto. Dolar se danas mijenja za 2,78 lire, a euro za 3,07.

Turska valuta izgubila je 20 odsto svoje vrijednosti u odnosu na dolar i euro od početka godine zbog usporenog privrednog rasta, visoke stope inflacije i državnog deficita.

Galerija

Bonus video: