Davutoglu: Ovo je pobjeda za demokratiju

Ukupno 54 miliona građana imalo je pravo glasa
0 komentar(a)
AKP, Foto: Reuters
AKP, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.11.2015. 19:00h

Vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) Redžepa Tajipa Erdogana na putu je da povrati većinu u parlamentu i samostalno formira vladu, ukazuju preliminarni rezultati današnjih izbora.

Sa gotovo dvije trećine prebrojanih glasova, AKP je osvojila 51,9 odsto glasova, javila je državna televizija TRT.

Opozicina CHP osigurala je 22,5 odsto glasova. Nacionalistička MHP dobila je 11,4 a prokurdska HDP 10,5 odsto, iznad izbornog praga za ulazak u parlament, koji iznosi 10 odsto glasova.

Ukupno 54 miliona građana imalo je pravo glasa, a prema navodima izvještača AFP, odziv birača je bio velik.

Turski premijer Ahmet Davutoglu okarakterisao je ishod izbora pobjedom demokratije.

“Ovo je pobjeda za našu demokratiju i naš narod,” kazao je Davutoglu pristalicama vladajućeg AKP-a ispred svog doma u centralnom anatolijskom gradu Konja.

“Nadamo se da ćemo vam služiti dobro u naredne četiri godine i stati pred vama ponovo 2019”, rekao je, misleći na naredne parlamentarne izbore.

To je drugi put u posljednjih pet mjeseci da su građani Turske izašli na parlamentarne izbore, u nadi da će im oni ovog puta donijeti stabilnost.

Na junskim parlamentarnim izborima vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) izgubila je većinu, te je predsjednik Redžep Tajip Erdogan sazvao nove izbore pošto premijer Ahmet Davutoglu nije oformio koaliciju ni sa jednom od tri opozicione stranke koje su zastupljene u parlamentu.

Turci su danas glasali za novi saziv 550-članog parlamenta u veoma osjetljivom trenutku za Tursku, ključnog zapadnog saveznika koji se suočava sa rastućom nestabilnošću u susjednoj Siriji i Iraku, kao i sa izbjegličkom krizom koja se preliva na Evropu, navodi AP.

Tu su i sumnje vezane za posrnulu tursku ekonomiju, pogoršane političkim zastojem i nasiljem koji se negativno odražavaju na ključni turistički sektor, a jedno od ključnih pitanja je postala i bezbjednost nakon ponovnog razbuktavanja nasilja militantnih Kurda i napada Islamske države.

Suzavac na protestu zbog rezultata

Turske snage bezbjednosti bacile su suzavac na demonstrante u gradu Dijarbakiru na jugoistoku Turske, koji su protestovali zbog rezultata izbora.

Na desetine demonstranata, od kojih su neki bacali kamenice, blokiralo je put blizu centra najvećeg grada na jugoistoku zemlje, pretežno naseljenog Kurdima, javio je Rojters.

Do protesta je došlo nakon što su djelimični rezultati izbora pokazali da je podrška prokurdskoj opoziciji pala opasno blizu praga od 10 odsto, neophodnog za ulazak u parlament.

Na nemirnom jugoistoku zemlje čitavog dana bile su pojačane mjere bezbjednosti, a glasanje na nekim mjestima odvijalo se u sjenci blindiranih policijskih vozila, navela je britanska agencija.

Bonus video: