Snouden: Odluka EP je pružena ruka prijatelja i šansa da krenem dalje

Snoudenov advokat u Rusiji Anatolij Kučerena rekao je da čak i tijesna većina u korist Snoudena znači mnogo
5 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.10.2015. 10:21h

Bivši službenik CIA-e i saradnik američke Nacionalne bezbjednosne agencije Edvard Snouden ocijenio je danas da je rezolucija Evropskog parlamenta kojom se pozivaju zemlje EU da prekinu svako gonjenje Snoudena i pruže mu zaštitu, momenat "koji predstavlja prekretnicu".

"Ovo nije udarac protiv američke vlade već pružena ruka prijatelja. To je šansa da krenem dalje," napisao je Snouden na Tviteru, prenosi Raša tudej.

Članovi Evropskog parlamenta pozvali su rezolucijom članice EU da "odustanu od bilo kakve krivične tužbe protiv Edvarda Snoudena, obezbijede mu zaštitu i spriječe izručenje ili transfer Snoudena u treće zemlje priznajući mu status uzbunjivača i međunarodnog borca za ljudska prava," navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta (EP).

Odluka nije bila jednoglasna, za nju je glasalo 285 poslanika dok je 281 glasalo protiv, što još jednom pokazuje koliko je evropska politička elita podijeljena po ovom pitanju, ali Snouden vjeruje da će glasanje u EP predstavljati prekretnicu.

Snoudenov advokat u Rusiji Anatolij Kučerena rekao je da čak i tijesna većina u korist Snoudena znači mnogo.

"Rezolucija Evropskog parlamenta predstavlja priznanje Edvardovih zasluga za čovječanstvo, hrabrosti i čestitosti njegovog stava," izjavio je on kako prenosi Interfaks.

Evropski paralment je podrobno proučio informacije koje je otkrio Snouden i u martu 2014. i usvojio rezoluciju o zaštiti ličnih podataka državaljana EU.

"Istraga Evropskog paralamenta o informacijama Edvarda Snoundena o masovnom praćenju građana je najobuhvatnija istraga koja je do danas urađena. S takvim radom treba nastaviti da bi se obezbijedila zaštita građanskih sloboda i na internetu," rekao je Klod Moras, izvjestilac o masovnom nadzoru.

Bivši saradnik specijalnih službi SAD Edvard Snouden otkrio je 2013. godine podatke o tome kako je američka Agencija za nacionalnu bezbjednost masovno špijunirala ne samo građane Evropske unije, već i jedan broj evropskih lidera.

Bonus video: