NASTAVLJAJU SE TENZIJE IZMEĐU DVIJE DRŽAVE

Ukrajinske vlasti: Rusija blokira brodove; Peskov: Možda je loše vrijeme

"Cilj je jednostavan - nametanjem blokade ukrajinskim lukama u Azovskome moru, Rusija se nada izbaciti Ukrajinu sa njene teritorije - teritorije koja je naša u skladu sa svim važnim međunarodnim zakonima"
83 pregleda 0 komentar(a)
Ruska mornarica, brodovi, Foto: Shutterstock
Ruska mornarica, brodovi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.11.2018. 16:07h

Ukrajinsko Ministarstvo infrastrukture saopštilo je danas da je Rusija blokirala 35 trgovačkih brodova da uplove u Azovsko more ili isplove iz njega, što je Kremlj demantovao.

Ministarstvo je navelo da je 18 brodova blokirano na Crnom moru čekajući da prođe kroz Kerčki moreuz dok 17 brodova ne može da isplovi iz ukrajinskih luka Mariupolj i Berdijansk na Azovskom moru.

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Volodimir Omeljan je poručio da su dvije ukrajinske luke u Azovskome moru Berdjansk i Marijupolj pod ruskom su blokadom i da je zabranjen ulazak i izlazak iz njih.

"Ukupno 35 brodova spriječeno je u izvođenju svojih redovnih operacija, a dopušten je ulazak samo plovilima koja idu prema ruskim lukama u Azovskom moru", napisao je on na Facebooku.

"Cilj je jednostavan - nametanjem blokade ukrajinskim lukama u Azovskome moru, Rusija se nada izbaciti Ukrajinu sa njene teritorije - teritorije koja je naša u skladu sa svim važnim međunarodnim zakonima", objasnio je Omeljan.

U azovskim lukama dominira prevoz žitarica i čelika, prenosi Hina.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da ruske vlasti nisu uvele nikakve restrikcije i dodao da je takva situacija možda nastala zbog loših vremenskih uslova za plovidbu.

Tenzije između Rusije i Ukrajine razbuktale su se u nedelju kada je ruska obalska straža pucala na tri ukrajinska broda, a zatim zarobila brodove i posadu u blizini Kerčkog moreuza.

Rusija je zaplijenila tri broda ukrajinske mornarice i njihovu posadu u nedjelju pored Krimskog poluostrva, koji je Moskva pripojila 2014., zbog kako je rekla ilegalnog ulaska u ruske vode - optužba koju Ukrajina snažno odbacuje.

Zbog zapljene brodova napetosti su porasle na najviši nivo od 2015., kad su pobunjenici koje podupire Moskva ustali protiv kijevske vlade u istočnoj pokrajini Donbasu, a u ratu koji je nakon toga izbio ubijeni su desetine hiljada ljudi.

Preporučujemo za Vas