BBC: Policija zaplijenila laptop novinara

Policija je saopštila da je laptop, zaplijenjen poslije saslušanja u avgustu, vraćen, kao i da je "neprikladno" raspravljati o tekućoj istrazi
2 komentar(a)
Policija London, Britanska policija, Foto: Shutterstock
Policija London, Britanska policija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.10.2015. 17:06h

Britanska policija zaplijenila je kompjuter novinara, koji je intervjuisao pristalicu Islamske države, pozivajući se na zakon o borbi protiv terorizma, saopštio je danas BBC.

Portparolka BBC je rekla da je policija dobila nalog od sudije po Zakonu o terorizmu kojim se zahtijeva od te kuće da preda komunikaciju novinara emisije Newsnight i čovjeka u Siriji koji je javno rekao da je član Islamske države.

Urednik Njuznajta Jan Kac izrazio je zabrinutost zbog zapljene laptopa navodeći da BBC ne želi da ometa policijsku istragu, ali da bi upotreba zakona o borbi protiv terorizma radi dobijanja komunikacije novinara i izvora mogla da oteža izvještavanje o "pitanjima od ključnog javnog interesa".

Policija je saopštila da je laptop, zaplijenjen poslije saslušanja u avgustu, vraćen, kao i da je "neprikladno" raspravljati o tekućoj istrazi.

"BBC je prisustvovao saslušanju u avgustu i nije se žalio na odluku suda. Policija je u međuvremenu vratila laptop", saopštila je policija.

Bonus video: