Bild: Otpis grčkog duga od 200 milijardi eura

Ovo proizilazi iz jednog internog dokumenta "Dojčebanke" u koji je tabliod imao uvid i koji predviđa da bi grčki dug do kraja godine mogao da poraste na čak 340 milijardi evra, što je 140 odsto više nego što dozvoljavaju evropski ugovori i znatno više nego što Grčka može da otplati
0 komentar(a)
Grčka, kriza, Foto: Reuters
Grčka, kriza, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.10.2015. 12:46h

Njemački tabliod "Bild" saznaje iz internog dokumenta "Dojče banke" da se Grčka očito nalazi pred novim otpisom duga od 200 milijardi eura, koji bi mogao da se dogodi do kraja godine i svakog stanovnika zemalja evro-zone košta po 700 eura i da će to biti prije politička, nego privredna odluka.

Ovo proizilazi iz jednog internog dokumenta "Dojčebanke" u koji je tabliod imao uvid i koji predviđa da bi grčki dug do kraja godine mogao da poraste na čak 340 milijardi evra, što je 140 odsto više nego što dozvoljavaju evropski ugovori i znatno više nego što Grčka može da otplati.

"Grčka privreda je uništena, a investicije nedostaju. Jedan oprost dugova je ekonomski neizbježan, isto kao i četvrti paket pomoći", izjavio je za "Bild" predsjedavajući Centra za evropsku politiku i ekspert za evropska pitanja Lider Gerken i zatražio totalnu sanaciju grčke privrede i da Grčka napusti evro-zonu.

"Jedini program sanacije grčke privrede koji bi mogao da djeluje je "grexit", odnosno, da Grčka napusti evuro-zonu, a i tada bi saniranje grčke privrede trajalo godinama", rekao je Gerken.

Da li će stvarno doći do otpisa grčkog duga je manje privredna a puno više politička odluka, prenosi "Bild" i navodi da će ona biti doneta krajem godine, kada se trojka - MMF, EK i Evropska centralna banka budu dogovarale sa grčkom vladom.

Bonus video: