KERČKI PROLAZ OPET OTVOREN

Moskva optužuje Kijev za opasne metode; Porošenko traži da Rusija oslobodi moreplovce

Evropska unija pozvala je Rusiju i Ukrajinu na maksimalnu uzdržanost da bi se smirila situacija u Crnom moru, a zbog novog incidenta za danas su zakazane sjednice Savjeta bezbjednsoti UN i Stalnog savjeta OEBS
59 pregleda 0 komentar(a)
KErčki prolaz, Foto: Reuters
KErčki prolaz, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.11.2018. 11:45h

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko zahtijevao je danas da Rusija smjesta oslobodi ukrajinske mornare i brodove zaplijenjene u najnovijim incidentu u Crnom moru.

On je, na sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost, rekao da Ukrajina zahtijeva da brodovi odmah budu vraćeni na ukrajinsku stranu i pozvao na smanjenje tenzija u krizi oko Krima.

Ukrajinski parlament danas bi trebalo da odluči o predlogu da se proglasi ratno stanje.

Ukrajinska ratna mornarica optužila je u nedjelju Rusiju da je pucala na ukrajinske brodove i povrijedila šest članova posade u Kerčkom prolazu koji razdvaja Krim od Rusije na ulazu iz Crnog u Azovsko more.

Ruska Federalna služba za bezbjednost (FSB) saopštila je da ima dokaza da je Ukrajina odgovorna za sukobe ruskih i ukrajinskih brodova u Crnom moru.

Evropska unija pozvala je Rusiju i Ukrajinu na maksimalnu uzdržanost da bi se smirila situacija u Crnom moru, a zbog novog incidenta za danas su zakazane sjednice Savjeta bezbjednsoti UN i Stalnog savjeta OEBS.

Moskva optužuje Kijev za opasne metode

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio je danas Ukrajinu za korišćenje "opasnih metoda" u Kerčkom moreuzu.

"Došlo je do kršenja propisa a korišćene su i opasne metode. To bi moglo da stvori i to je stvorilo prijetnje i opasnost za normalno kretanje brodova na tom pomorskom putu", rekao je Lavrov, dodavši da se radi o "provokaciji".

Prema Lavrovu, Kijev je narušio "ključne odredbe međunarodnog prava, ne samo pomorskog", ali i "Povelju UN, uključujući i konvenciju iz 1982. o pravu mora i druge dokumente međunarodnog prava".

Šef ruske diplomatije je izjavio da, pred današnji sastanak Savjeta bezbjednosti, Moskva "nema iluzija, imajući u vidu da je zapad zauzeo poziciju slijepe podrške predsjedniku (Ukrajine Petru) Porošenku i njegovom režimu".

"Pozivamo zapadne sponzore Kijeva da smire one koji pokušavaju da dobiju političke poene preko vojne histerije", naveo je Lavrov.

Poljska: Osuđujemo rusku agresiju u Azovskom moru

Rusija je prekršila međunarodna pravila svojim agresivnim ponašanjem prema ukrajinskim brodovima u Azovskom moru, saopštilo je ministarstvo inostranih poslova Poljske.

"Osuđujemo agresivno ponašanje Rusije i pozivamo rukovodstvo da poštuje međunarodni zakon", navedeno je u saopštenju ministarstva.

Rusija je rano jutros opet otvorila Kerčki prolaz u blizini Krima za prolaz brodova.

Ukrajinska mornarica optužila je Rusiju da je juče otvorila vatru na njene vojne brodove u Crnom moru i da je tom prilikom pogođen jedan ukrajinski brod i ranjen član njegove posade.

Dvije zemlje su ranije juče jedna drugu optužile za kršenje međunarodnog prava nakon što je ruska pogranična straža bezuspješno pokušala da zaustavi brodove ukrajinske mornarice koji su plovili oko Krima na putu ka ukrajinskoj luci Marijupolj, koja je u Azovskom moru.

Ukrajinska mornarica saopštila je da je poslala dva mala artiljerijska broda i brod tegljač iz Odese ka Mariupolju, što zahtijeva putovanje Crnim morem oko Krima kroz Kerčki prolaz u Azovsko more.

Rusija je pokušala da spriječi tri broda da uđu u Azovsko more tako što je postavila ogroman teretni brod ispod mosta, koji prelazi preko moreuza.

Incident na Crnom moru odražava rastuće napetosti između Moskve i Kijeva oko Azovskog mora, na čije vode obje države polažu pravo.

Ruska federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je sinoć da ima dokaze da je Ukrajina odgovorna za sukobe između ruskih i ukrajinskih brodova u Crnom moru.

"Postoje nepobitni dokazi da je Kijev pripremio i orkestrirao provokacije... u Crnom moru. Ovi materijali će uskoro biti objavljeni", naveo je FSB u saopštenju.

Preporučujemo za Vas