Putin: Ne koristiti stranu valutu u unutrašnjoj trgovini

Putin je naveo da je potrebno povećati ulogu rublje u transakcijama s drugim zemljama, uključujući i trgovanje proizvodima toplotno-energetskog kompleksa
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.10.2015. 07:57h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio je da treba da se prekine korišćenje strane valute u unutrašnjoj trgovini naftom.

On je na sjednici Komisije za razvoj toplotno-energetskog kompleksa naveo da su takve transakcije zabranjene zakonom, ali u praksi tarife za pretovar naftnih derivata i nafte u ruskim lukama Novorosijsk, Tamanj, Ust-Luga, Kozmino, Primorsk i drugim, ili su direktno utvrđene u dolarima ili su denominovane u dolare u online sistemu, prenosi Biznis.ba.

"Ne razumijem gdje gledaju regulatorni organi", rekao je Putin.

On je naveo da je potrebno povećati ulogu rublje u transakcijama s drugim zemljama, uključujući i trgovanje proizvodima toplotno-energetskog kompleksa.

Premijer Jermenije, Hovik Abrahamyan ranije je predložio da se pređe na rublju prilikom trgovanja strateškim proizvodima unutar Euroazijskog ekonomskog saveza. Sada se operacije između tih zemalja obavljaju u dolarima.

Zamjenik ministra privrede Turske, Jildirim Adnan, u martu je rekao da bi plaćanja u okviru velikih investicionih projekata s Rusijom mogla da se obavljaju u rubljama i lirama.

Ministarstvo turizma Egipta u februaru je odobrilo uvođenje rublje u obračune s Rusijom.

Pored toga, u oktobru prošle godine, Rusija i Sjeverna Koreja su prešle na rublju u međusobnoj trgovini.

Bonus video: