Roditelji ne vjeruju da se ruski vojnik ubio

„Rekli su nam da se objesio zbog djevojke. On to nikad ne bi uradio“
4 komentar(a)
Vadim Kostenko, Foto: Reuters
Vadim Kostenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2015. 06:42h

Tijelo prve ruske žrtve tokom četiri nedjelje vazdušnih napada u Siriji predato je juče njegovim roditeljima, koji sumnjaju u tvrdnje vojske da se njihov 19-godišnji sin objesio.

U razgovoru za Rojters u svom domu na jugu Rusije, prije nego što su primili Vadimovo tijelo, Aleksandar i Svetlana Kostenko su rekli da je njihov sin zvučao veselo preko telefona u subotu, na dan kada je umro u vazduhoplovnoj na sirijskoj obali.

„Nikad neću vjerovati u tu verziju (samoubistvo)“, rekla je Svetlana. „Razgovarali smo svaki dan preko telefona po pola sata. U subotu je bio veseo, smijao se,“ rekla je.

Vadimov otac se slaže. „Rekli su nam da se objesio zbog djevojke. On to nikad ne bi uradio. Dobro poznajem svog sina.“

Nakon što je porodica vidjela tijelo, Vadimova mlađa sestra Katja (14) je rekla Rojtersu da se samo na vratu vide tragovi.

Kostenko je bio pripadnik pomoćnog osoblja ruske avijacije. Potpisao je ugovor 20. juna i poslat u Siriju avionom 14. septembra, dvije nedjelje prije početka vazdušne kampanje Kremlja, rekao je Aleksandar Kostenko. Dodao je da je saznao da je Vadim u Siriji tek kad je već bio tamo.

Agencija Interfaks je citirala izvor iz pres službe ministarstva odbrane, koji je potvrdio Vadimovu smrt.

Vojnik po ugovoru stacioniran u bazi Hmeimim (u Latakiji) kao tehničar počinio je samoubistvo tokom odmora nakon dužnosti“, rekao je izvor za Interfaks.

„Prema preliminarnim informacijama, posebno analizi poruka u njegovom telefonu, razlog za samoubistvo su problemi u njegovom ličnom odnosu sa djevojkom“, rekao je taj izvor.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju snažnu podršku ruske javnosti vazdušnoj kampanji u Siriji. Prema jednoj anketi, ta podrška iznosi više od 70 odsto.

Predsjednik Vladimir Putin je naredio u maju da se smrt ruskih vojnika tokom specijalnih operacija u vrijeme mira klasifikuje kao državna tajna.

Do juče su izvještaji o ruskim žrtvama bili nepotvrđeni.

Visoki provladin vojni izvor rekao je Rojtersu 20. oktobra da su najmanje tri ruska državljanina koji se bore protiv snaga sirijske vojske poginula od granate. Ruske vlasti su tada kategorično demantovale smrt bilo kog pripadnika svoje vojske.

Neimenovani izvor iz ruskog ministarstva odbrane je rekao za Volstrit žurnal 23. oktobra da je jedan ruski vojnik stradao zbog neopreznog rukovanja oružjem.

Bonus video: