Prvi put od pada komunizma: Apsolutna većina za PiS

„Veoma je važno da...bez obzira na emocije i naše međusobne stavove, budemo u stanju da zadržimo poziciju Poljske u Evropi i dobre odnose sa susjedima,“ rekao je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk
82 pregleda 0 komentar(a)
Poljska izbori, Foto: Reuters
Poljska izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2015. 06:55h

Evroskeptična stranka Prava i pravde (PiS) je prva koja je osvojila apsolutnu većinu u poljskom parlamentu od pada komunizma 1989, pokazali su juče zvanični rezultati.

Predvođena Jaroslavom Kačinjskim, bratom blizancem pokojnog predsjednika Leha, PiS je osvojila 235 od 460 mjesta u Sejmu, donjem domu parlamenta, što joj omogućava da formira vladu bez koalicionih partnera.

„Veoma je važno da...bez obzira na emocije i naše međusobne stavove, budemo u stanju da zadržimo poziciju Poljske u Evropi i dobre odnose sa susjedima,“ rekao je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, čiji su odnosi da Kačinjskim obilježeni dubokim ličnim animozitetom.

PiS je osvojio većinu i u gornjem domu, Senatu, gdje joj je pripalo 61 odsto mjesta.

Centristička Građanska platforma je osvojila 138 mjesta, dok je Kukiz'15 osvojio 42 mjesta, liberalna Novočesna 28 a seljačka PSL 16.

Dvije ljevičarske stranke nisu uspjele da pređu izborni prag, što znači da ljevičari neće biti zastupljeni u parlamentu prvi put od 1989.

PiS je obećala da će povećati kontrolu države nad ekonomijom, oporezovati banke i zaustaviti privatizaciju.

Bonus video: