Papa osudio diskriminaciju Roma u Evropi

Papa Franjo je naveo da, iako država mora da garantuje obrazovanje, "dužnost je odraslih da se pobrinu da njihova djeca idu u školu"
0 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.10.2015. 17:48h

Papa Franjo osudio danas diskriminaciju prema Romima u Evropi, ali im i poručio da se potrude da poštuju zakon i šalju svoju djecu u škole.

"Došlo je vrijeme da se iskorijene vjekovne predrasude, predubjeđenja i uzajamno nepovjerenje koje su često u osnovi diskriminacije, rasizma i ksenofobije", istakao je papa, prenijela je agencija Rojters.

Poglavar Rimokatoličke crkve je poručio hrišćanskim Romima da, sa svoje strane moraju da urade dio posla "izbjegavajući sve što nije dostojno njihovog imena" - laži, prevare, varanje, tuče, ali i trgovinu drogom, trgovinu ljudima i zloupotrebu romske djece, od kojih mnoga prose po ulicama evropskih gradova.

Papa Franjo je naveo da, iako država mora da garantuje obrazovanje, "dužnost je odraslih da se pobrinu da njihova djeca idu u školu".

Poglavar Rimokatoličke crkve, koji je od ustoličenja 2013. godine posjetio nekoliko neuslovih naselja Roma na periferiji Rima, osudio je loše uslove u kojima mnogi od njih žive.

"Ne želimo više da vidimo porodične tragedije u kojoj djeca umiru od hladnoće ili u požarima", rekao papa.

Bonus video: