Kako se desovjetizuje Ukrajina: Lenjinova statua uklonjena, postavljen Dart Vejder

Nova statua ukrajinskog umjetnika Oleksandra Milova, inaugurisana je u prisustvu samog umjetnika u kostimu Darta Vejdera, na području jedne fabrike u Odesi, gdje se ranije nalazio kip lidera Oktobarske revolucije Vladimira Iljiča Lenjina
92 pregleda 5 komentar(a)
Dart Vejder, Ukrajina, Foto: Reuters
Dart Vejder, Ukrajina, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.10.2015. 18:15h

Lenjinova statua u Odesi pretvorena je u statuu Darta Vejdera, čuvenog mitskog i zlog junaka "Ratova zvijezda" Džordža Lukasa u okviru "desovjetizacije" Ukrajine, javila je danas agencija Frans pres sa lica mjesta.

Nova statua ukrajinskog umjetnika Oleksandra Milova, inaugurisana je u prisustvu samog umjetnika u kostimu Darta Vejdera, na području jedne fabrike u Odesi, gdje se ranije nalazio kip lidera Oktobarske revolucije Vladimira Iljiča Lenjina.

Stara Lenjinova statua je uklonjena u okviru novog zakona, usvojenog u maju, kojim se zabranjuju sovjetski i nacistički simboli u Ukrajini.

Dart Vejder je popularan u Ukrajini gdje se za predsjedničke izbore 2014. godine kandidovao čovjek često viđen na ulicama Kijeva s crnom kacigom i plaštom, kao i lik iz filma.

Bonus video: