Poljska: Premijerka tuži nedjeljnik jer je prikazao kao islamskog teroristu

"Eva Kopač prirediće nam pakao po naređenju Berlina", naslov je koji dominira preko fotomontaže premijerke
58 pregleda 3 komentar(a)
Eva Kopač, Foto: Twitter
Eva Kopač, Foto: Twitter
Ažurirano: 20.10.2015. 12:34h

Poljska premijerka Eva Kopač tužila je nedeljnik vSjeći zato što ju je prikazao na naslovnoj strani odjevenu u burku avganistanskih žena uz poruku da će Poljacima prirediti pakao po naređenju iz Berlina.

Eva Kopač je pod udarom kritike opozicije pošto se nije kategorično usprotivila planu Brisela za razmještanje izbjeglica u članicama Evropske unije.

Nedjeljnik, koji se u tom broju bavio izbjeglicama i kvotama za njihovu relokaciju po članicama Evropske unije, na naslovnu stranu izvukao je i izjavu lidera konzervativne opozicije Jaroslava Kačinjskog da Poljaci treba prvo da pomogne najbližima, zatim narodu, a tek onda ostalima.

Premijerka na naslovnoj strani u naručju drži eksploziv, odjevena je u plavu burku a otkrila je samo lice.

"Eva Kopač prirediće nam pakao po naređenju Berlina", naslov je koji dominira preko fotomontaže premijerke.

Kopač je tužila izdavača nedjeljnika Jaceka Karnovskog i sam nedjeljnik za kaljanje ugleda zato što su je prikazali kao teroristu sa eksplozivom, javljaju poljski mediji.

Danas je prijem tužbe potvrdio i nadležni Okružni sud u Varšavi a premijerka zahtjeva izvinjenje i novčanu odštetu koju će proslijediti u dobrotvorne svrhe.

Nedjeljniku bliskom opozicionim konzervativcima ovo nije prva tužba, pošto se poznata televizijska novinarka Monjika Olejnjik sudi zbog naslovne strane na kojoj je prikazana pored posljednjeg komunističkog predsjednika Poljske, generala Vojćeha Jaruzelskog uz napis da djeca agenata tajne totalitarne policije i funkcionera prošlog režima vladaju medijima u Poljskoj.

Bonus video: