Turska otkrila identitet bombaša-samoubice iz Ankare

Braća su navodno bili članovi turske ćelije Islamske države, navode mediji.
0 komentar(a)
Ankara eksplozija, Foto: Beta/AP
Ankara eksplozija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.10.2015. 09:51h

Turske vlasti su identifikovale jednog od dva bombaša-samoubice koji su 10. jula izvršili dvostruki bombaški napad u Ankari u kojem su poginule 102 osobe, a turski mediji navode i da je brat jednog od napadača takođe bio bombaš-samoubica u jednom ranijem napadu.

Kancelarija državnog tužioca u Ankari je objavila da je jedan od napadača Junus Emre Alagoz, dok vlasti još pokušavaju da utvrde identitet drugog bombaša-samoubice, prenijela je agencija AP.

Turski mediji navode da se Alagozov brat raznio eksplozivom u napadu u blizini granice sa Sirijom u julu, kad je poginulo 33 ljudi.

Braća su navodno bili članovi turske ćelije Islamske države, navode mediji.

Tursko tužilaštvo je sinoć saopštilo da je policija, prilikom pretresa stanova i vozila osumnjičenih za bombaški napad u Ankari, pronašla samoubilačke prsluke, "kalašnjikove" i ručne bombe.

"Pronađen je automobil marke "ford fokus" koji je korišćen u napadu, kao i 11 prsluka za samoubilačke napade, šest "kalašnjikova", 22 ručne bombe, 1.683 metka i na stotine kilograma eksploziva", navodi se u saopštenju tužilaštva.

Krivični sud u Turskoj odredio je ranije u toku dana pritvor za četiri osobe, osumnjične da se umiješane u dvostruki bombaški napad u Ankari, 10. oktobra, prenijela je agencija AFP.

Osumnjičeni su optuženi za "pravljenje eksplozivnih naprava sa namjerom da ubiju i pokušaju da poremete ustavni poredak", prenijela je zvanična novinska agencija Anadolija.

Turske vlasti su saopštile da je Islamska država "osumnjičeni broj jedan" za napad na prokurdski i radnički mirovni skup, koji pozivao na okončanje sukoba između snaga bezbjednosti i kurdskih pobunjenika.

Bonus video: