UČESTVUJE 27 DRŽAVA ČLANICA I TRI DRŽAVE PARTNERI

NATO pokreće višednevnu vojnu vježbu u Mediteranu

Vježba "Spoj trizubca 2015" će pokazati novi povećan nivo ambicije NATO u zajedničkom modernom ratovanju kao i mogućnosti i novitete Alijanse da odgovori na sadašnje i buduće bezbjednosne izazove
8 komentar(a)
NATO, vojna vježba, Foto: Reuters
NATO, vojna vježba, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2019. 09:38h

NATO sjutra u Mediteranu pokreće najveću višednevnu vojnu vježbu u posljednjih deceniju i više, u kojoj učestvuje 27 država članica i tri države partneri, najavio je portparol Alijanse.

Više od 12 velikih međunarodnih organizacija, humanitarnih i nevladinih, ali i Evropska unija i Afrička unija učestvovaće u vježbama koje pokazuje posvećenost i doprinos NATO-a sveobuhvatnom pristupu.

U vojnoj vežbi "Spoj trozubca" u narednih pet nedjelja učestvovaće 36.000 vojnika, 230 vojnih jedinica, 140 aviona i više od 60 brodova, prenijela je agencija Rojters.

Iz Brisela su naveli da će se vojna vježba održati širom Italije, Portugalije, Španije, Atlantskog okeana, Sredozemnog mora i takođe Kanade, Norveške, Njemačke, Belgije i Holandije. 

Vježba "Spoj trizubca 2015" će pokazati novi povećan nivo ambicije NATO u zajedničkom modernom ratovanju kao i mogućnosti i novitete Alijanse da odgovori na sadašnje i buduće bezbjednosne izazove. 

Rusija, koja je sprovela nekoliko vojnih vježbi sa više od 45.000 vojnika tokom ove godine i imala vojnu vežbu u Mediteranu prije pokretanja vazdušnih udara u Siriji, pozvana je da posmatra vježbu NATO u centralnom Mediteranu.

Preporučujemo za Vas