KONAČNI REZULTATI

Lukašenko osvojio 83,5 odsto glasova, vlada podnijela ostavku

Lukašenko je, takođe, rekao da nije vodio predizbornu kampanju, prenijela je bjeloruska agencija Belta
0 komentar(a)
Aleksandar Lukašenko, Foto: Reuters
Aleksandar Lukašenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2019. 09:55h

Vlada Bjelorusije podnijela je ostavku poslije predsjedničkih izbora, na kojima je Aleksandar Lukašenko, prema danas objavljenim konačnim rezultatima, 11. oktobra osvojio 83,5 odsto glasova birača.

Agencija Belta navela je da je vlada podnijela ostavku u skladu sa Ustavom poslije izbora šefa države i da odluka stupa na snagu danas.

Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da je za Lukašenka glasalo 5.102.478 birača, za lidera Liberalno-demokratske partije Sergeja Gajdukeviča 3,3 odsto birača, za lidera Bjeloruske patriotske partije i vrhovnog atamana bjeloruskih kozaka Nikolaja Ulahoviča 1,7 odsto a za aktivistkinju kampanje "Govori istinu" Tatjanu Korotkevič 4,4 odsto birača.

Ukupno je upisano 7.008.682 birača, listiće je preuzelo 6.115.690 njih a glasalo je njih 6.113.013 ili 87,2 odsto od upisanih.

Nijednog kandidata nije podržalo 6,3 odsto birača a nevažećih je bilo 48.808 listića, naveo je CIK.

Predsjednica CIK Lidija Jermošina nije najavila kada će biti inauguracija predsjednika, o čemu će odlučiti predsjednička administracija.

Belta je prenijela izjavu Lukašenka, koji je na čelu Bjelorusije 21 godinu, da je bilo veoma važno kako će glasati Bjelorusi "pri tako snažnom uticaju spolja".

"Pokušali smo da obnovimo odnose sa Evropskom unijom, jednim od naših glavnih trgovinsko-ekonomskih partnera. Nisam to skrivao, učinili smo sve što su tražili naši partneri", rekao je predsjednik Bjelorusije, dodajući da se "mora priznati da su izbori protekli u skladu čak sa onim standardima kojih kod nas nema, ali koje od nas stalno traže u UN, OEBS, Parlamentarna skupština Savjeta Evrope i druge strukture".

Francuski ministar za evropske poslove Arlem Dezir saopštio je u Luksemburgu dan poslije izbora da su ministri spoljnih poslova EU postigli dogovor da suspenduju sankcije Bjelorusiji, pošto su predsjednički izbori protekli bez incidenata.

EU je ranije bila uvela zabranu putovanja i zamrzla sredstva za Lukašenka i još oko 170 pojedinaca i 14 grupa iz Bjelorusije.

Lukašenko je danas, takođe, rekao da nije vodio predizbornu kampanju, prenijela je bjeloruska agencija.

"Vjerovatno ne bi bilo sasvim u redu da poslije toliko godina rada kao predsjednik istupam i nešto dokazujem", kazao je on.

Agencija Sputnjik-Bjelorusija navela je da predsjednik treba novu vladu i premijera da imenuje poslije inauguracije, koja u skladu sa zakonom, treba da bude održana najkasnije 11. decembra.

Preporučujemo za Vas