Orban: Islam nikada nije bio dio Evrope

"Mi u Mađarskoj odlučujemo šta želimo ili ne želimo. Ovo ne želimo", istakao je Orban
17 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: Reuters
Viktor Orban, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.10.2015. 13:11h

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da "islam nikada nije bio dio Evrope", čime je branio svoj stav protiv izbjeglica među kojima ogromnu većinu čine muslimani.

Govoreći o rekordnom prilivu migranata u intervjuu koji je danas djelimično objavio njemački nedjeljnik "Fokus", on je primjetio da je "jezik evropske elite ideološki i dogmatski", prenosi AFP.

"Islam nikada nije bio dio Evrope, već je došao kod nas", istakao je Orban u intervjuu, koji će sjutra biti objavljen u integralnom izdanju.

On je priznao da turski migranti u Njemačkoj, kojih je od 1960-ih u tu zemlju stiglo na desetine hiljada u potrazi za poslom, sada "pripadaju njemačkoj istoriji, te stoga i Evropi".

"Međutim, u duhovnom smislu, islam nikada nije bio deo Evrope. To su pravila nekog drugog svijeta", naglasio je mađarski premijer.

On je, takođe, kritikovao Francusku i Njemačku zbog toga što odbijaju da podrže "bilo kakve sumnje" u pogledu multikulturalnog društva.

"Mi u Mađarskoj odlučujemo šta želimo ili ne želimo. Ovo ne želimo", istakao je Orban.

Skoro 600.000 migranata i izbjeglica je od početka godine stiglo u Evropu, a mnogi od njih hrle ka Njemačkoj i Švedskoj, podsjeća francuska agencija.

Orban u intervjuu njemačkom listu ukazuje da većinu tražilaca azila koji stižu Evropu, zapravo, čine ekonomski migranti i upozorava da "nemaju svi pravo da žive u Njemačkoj ili Mađarskoj".

Suočena sa istorijskim naletom migranata i izbjeglica, Mađarska je u septembru zatvorila granicu sa Srbijom, a juče je objavila da je završila i izgradnju ograde duž granice sa Hrvatskom.

Ograde koje podiže i način na koji Mađarska tretira migrante i izbjeglice nailaze na oštre kritike koje je, između ostalih, Budimpešti uputio i generalni sekretar UN Ban Ki-mun, podsjeća Frans pres.

Bonus video: