Merkel: Turska ključna za rješavanje izbjegličke krize

"Turska bez sumnje ima ključnu ulogu u ovoj stvari", jer je primila gotovo dva miliona Sirijaca i glavna je tranzitna zemlja za izbjeglice koje dolaze u Evropu, rekla je Merkelova u obraćanju njemačkim poslanicima
1 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.10.2015. 09:48h

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da Evropa mora da sarađuje s Turskom kako bi riješila izbjegličku krizu, ocjenivši da zatvaranje granica EU predstavlja "iluziju u 21. vijeku".

Poboljšanje uslova u regionima odakle dolaze možda bi odvratilo izbjeglice od dolaska u Evropu, ocijenila je njemačka kancelarka uoči današnjeg samita lidera Evropske unije, prenose agencije.

"Turska bez sumnje ima ključnu ulogu u ovoj stvari", jer je primila gotovo dva miliona Sirijaca i glavna je tranzitna zemlja za izbjeglice koje dolaze u Evropu, rekla je Merkelova u obraćanju njemačkim poslanicima.

Dodala je da EU mora da pomogne Turskoj da bolje brani svoje granice i da se bori protiv krijumčara u vodama između Turske i Grčke.

Njemačka kancelarka u nedjelju putuje u Istanbul, a kako je ocijenila, članstvo Turske u Evropskoj uniji neće biti vezano za njenu saradnju u rješavanju izbjegličke krize.

Merkelova je rekla da EU mora da pokaže solidarnost prema talasu izbjeglica odbacivši svaku mogućnost zatvaranja spoljašnjih granica EU.

"Evropa mora da pokaže solidarnost jer je svaka druga opcija osuđena na neuspjeh", rekla je Angela Merkel u njemačkom parlamentu i dodala da zatvaranje granica EU "samo predstavlja jednu iluziju u 21. vijeku, kao što je internet".

U Briselu danas počinje sastanak Evropskog savjeta na kojem će glavna tema biti rješavanje izbjegličke krize.

Bonus video: