Premijer Katalonije na ispitivanju u sudu u Barseloni

Masu i njegovim saradnicima se, dok je hodao prema sudu, pridružio veliki broj separatistički nastrojenih gradonačelnika katalonskih gradova, dok ih je masa pozdravljala sa strane
0 komentar(a)
Artur Mas, Foto: Reuters
Artur Mas, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.10.2015. 09:47h

Više hiljada ljudi okupilo se danas ispred suda u Barseloni kako bi dalo podršku predsjedniku katalonske regionalne vlade Arturu Masu, koji je stigao u sud radi ispitivanja zbog kršenja zakona organizovanjem simboličnog referenduma o otcjepljenju od Španije prošle godine.

U Kataloniji je 9. novembra 2014. godine održan neobavezujući referendum o nezavisnosti te španske pokrajine, uprkos tome što ga je španski Ustavni sud prethodno proglasio neustavnim, prenijela je agencija AP.

Protiv Artura Masa se vodi istraga zbog nepoštovanja zakona, zloupotrebe javnih sredstava, davanja lažnih izjava, uzurpacije vlasti i ometanja pravde.

Ukoliko mu se bude sudilo i bude proglašen krivim, prijeti mu zabrana obavljanja javne dužnosti i zatvorska kazna u maksimalnom trajanju od jedne godine.

Masu i njegovim saradnicima se, dok je hodao prema sudu, pridružio veliki broj separatistički nastrojenih gradonačelnika katalonskih gradova, dok ih je masa pozdravljala sa strane.

Alijansa za nezavisnost Katalonije, na čelu sa Masom, osvojila je prošlog mjeseca najviše mjesta u regionalnom parlamentu, ali ne i većinu, pa će morati da formira koaliciju.

Bonus video: