Mediji: Njemačka tajna služba osumnjičena za špijunažu

Njemački radio RBB i nedjeljnik Špigel na internet izdanju prenijeli su danas da je BND na "sopstvenu incijativu prisluškivala nekoliko ambasada evropskih i savezničkih zemalja", među kojima Francusku i SAD
0 komentar(a)
Berlin, Foto: Shutterstock
Berlin, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.10.2015. 09:05h

Njemačka tajna služba, već osumnjičena da je špijunirala na račun Vašingtona, ponovo se sumnjiči da je na sopstvenu inicijativu prisluškivala druge savezničke države, poput Francuske i SAD, prenijeli su danas njemački mediji.

Njemačka služba bezbjednosti (BND) već se sumnjiči za špijunažu na račun američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) i francuskog Ministarstva inostranih poslova za vrijeme francuskog predsjedavanja Evropskom unijom (EU).

Njemački radio RBB i nedjeljnik Špigel na internet izdanju prenijeli su danas da je BND na "sopstvenu incijativu prisluškivala nekoliko ambasada evropskih i savezničkih zemalja", među kojima Francusku i SAD.

Navodno BND je selektivno prisluškivala određene telefonske brojeve koje je dobila od NSA, a njemačka agencija sama je birala koga će da špijunira, naveli su tamošnji mediji i dodali da je ta praksa trajala do kraja 2013. godine.

Špigl je naveo da će neki agenti BND-a o tom pitanju biti saslušani naredne nedjelje.

Bonus video: