O TRAGEDIJI U ANKARI

Erdogan: Obavještajni podaci ukazuju da je napad povezan sa Sirijom

AFP navodi da je Erdogan potvrdio danas da je došlo do bezbjednosnih nedostataka vezano za najteži napad u novojoj turskoj istoriji koji je tokom vikenda bio u Ankari i da će njegov značaj biti razjašnjen tokom istrage
2 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2019. 10:45h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je Turska dobila obavještajne podatke koji ukazuju da je napad u Ankari tokom vikenda možda povezan sa Sirijom.  

"Postoji obavještajni podaci da napad ima svoje korijene u Siriji", rekao je Erdogan novinarima u Ankari. 

Erdogan je dodao da zvanična Ankari "vaga" sve opcije u potrazi za krivcima, uključujući džihadiste Islamske države (IS) i zabranjenu Kurdistansku radničku partiju, prenijela je agencija  AFP.

Rojters navodi da turski istražitelji vjeruju da ćelija IS iz jugoistočnog turskog grada Adijamana, za koju se smatra da stoji iza prethodnih napada u zemlji i možda izvršila dvostruki samoubilački bombaški napad u Ankari kada je ubijeno 97 ljudi i preko 200 je ranjeno.

Tursko Udruženje za ljudska prava je saopštilo da se nekoliko porodica iz tog grada obratilo vlastima proteklih godina izražavajući zabrinutost da su se njihovi sinovi pridružili IS u Siriji, a da nije postojala odgovarajuća istraga o tome.

AFP navodi da je Erdogan potvrdio danas da je došlo do bezbjednosnih nedostataka vezano za najteži napad u novojoj turskoj istoriji koji je tokom vikenda bio u Ankari i da će njegov značaj biti razjašnjen tokom istrage.

"Nesumnjivo da je bilo grešaka, nedostataka na nekim mjestima. Koje dimenzije? Ovo će se razjasniti poslije istrage", rekao je Erdogan novinarima u Ankari.

Turski predsjednik je naložio Državnom nadzornom odboru (DDK) da sprovede odvojenu, specijalnu, istragu o bombaškom napadu u Ankari.

"Naredio sam Državnom nadzornom odboru da preduzme sveobuhvatan ispitivanje i istragu da obradi ovo pitanje iz drugačije perspektive", rekao je Erdogan novinarima u Ankari.

DDK je inspekcijski organ vezan za turskog predsjednika i njegova istraga će se vodi paralelno sa policijom i istragom tuzilaštva.