BUK je oborio avion: Pogledajte kako je srušen Boing iznad Ukrajine

"EU još jednom izražava punu podršku radu zajedničkog istražnog tima i tekućim naporima za uspostavljanje efikasnog mehanizma za krivično gonjenje kako bi odgovorni za obaranje aviona MH17 bili otkriveni i privedeni pravdi", dodaje se u saopštenju
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.10.2015. 16:50h

Malezijski putnički avion sa leta MH17 je oborila raketa zemlja-vazduh tipa BUK, potvrđeno je u izvještaju holandskih istražitelja.

BUK je udario u lijevu stranu pilotske kabine MH17. Detonacije istog trenutka usmrtila tri člana posade, izazvala raspadanje aviona, koji je eksplodirao kada je udario o zemlju. Prvi dio aviona koji je udario o zemlju bio je rep aviona.

Fragmenti projektila su nađeni u tijelima tri člana posade koji su poginuli u kokpitu.

Ti fragmenti su sadržali tragove boje kojima je utvrđeno da se radi o BUK projektilima.

Prilikom susreta sa porodicama žrtava ranije danas, šef Odbora za bezbjednost Tjibe Džustra kazao je da putnici koji nisu stradali od udara BUK-a vrlo brzo izgubili svijest zbog iznenadne dekompresije u letjelici I manjka kiseonika na 10.000 metara visine.

“Teško da su uopšte mogli fa shvate situaciju u kojoj su se u tom trenutku našli”, dodao je.

Međunarodni tužilački tim, koji sprovodi krivičnu istragu o obaranju aviona, saopštio je da je identifikovao više osoba koje su imale veze sa ovim slučajem.

Nezavisni nalazi “ukazuju u istom smjeru”, dodaju tužioci.

Tjibe Džustra, koji je predstavio izvještaj, kazao je da je vazdušni prostor trebalo da bude zatvoren, ali da niko od operatera nije smatrao da su civilni letovi ugroženi.

Džustra je dodao da je 160 letova obavljeno preko istočne Ukrajine nakon tragedije, a da su još tri putnička aviona bila iznad istočne Ukrajine kada je pogođen malezijski avion.

Nakon udara u avion ostaci su se rasuli na 50 kvadratnih kilometara u istočnoj Ukrajini. Istražitelji su predstavili fizičku rekonstrukciju aviona.

Rusija je ranije danas kazala da je ovaj izvještaj pristrasan.

Džustra je reagovao i na pres konferenciju u Rusiji riječima: "Kako demantuju nešto što nije još ni objavljeno?" On je potvrdio da je ruska vlada dovela u pitanje nalaz da je avion oboren projektilom BUK, jer su smatrali da se taj zaključak ne može sa sigurnošću donijeti.

Holandski istražitelji su takve navode odbili. "Detaljno smo proučili komentare Ruske federacije", kazao je Džustra koji je naveo da su njihovi odgovori na primjedbe Rusije takođe u izvještaju. Džustra nije odgovarao na pitanja novinara nakon konferencije.

Mogerini: Izvještaj korak ka otkrivanju istini

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini ocijenila je danas da je izvještaj važan korak ka otkrivanju istine o toj nesreći.

"Izvještaj koji je danas podnio holandski Odbor za bezbjednost je važan korak ka otkrivanju istine o obaranju aviona MH17. Oni koji su zbog ovoga izgubili svoje bližnje zaslužuju da znaju činjenice o tragediji koja se desila 17. jula 2014. zbog čega je sveobuhvatna nezavisna međunarodna istraga o ovoj nesreći identifikovana kao glavni cilj Savjeta bezbjednosti UN", navodi se u saopštenju.

Mogerini je rekla da rezolucija 2166 Savjeta bezbjednosti UN nalaže da se odgovorni za obaranje aviona otkriju i privedu pravdi.

"EU još jednom izražava punu podršku radu zajedničkog istražnog tima i tekućim naporima za uspostavljanje efikasnog mehanizma za krivično gonjenje kako bi odgovorni za obaranje aviona MH17 bili otkriveni i privedeni pravdi", dodaje se u saopštenju.

Bijela kuća je nalaze okarakterisala kao “važne u naporima da se privedu pravdi odgovorni” za tragediju.

“Naša procjena se nije promijenila – MH17 je pogođen raketom zemlja-vazduh sa teritorija na istoku Ukrajine koje kontrolišu separatisti”, kazao je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD Ned Prajs.

Holandski list Folksrant je danas objavio da je raketa ispaljena s teritorije pod kontrolom separatista u istočnoj Ukrajini, pozivajući se na tri izvora koji su sarađivali na izradi konačnog izvještaja o uzrocima nesreće.

Objavljivanje izvještaja moglo bi da doprinese porastu tenzija između Zapada i Moskve. Ukrajina i Zapad sumnjiče proruske pobunjenike i ruske vojnike na istoku Ukrajine da su raketom zemlja-vazduh oborili taj avion u kojem je 200 od 298 putnika imalo holandsko državljanstvo. Rusija negira odgovornost za taj napad.

Rusija smatra čudnim poziv holandskog premijera Marka Rutea da u potpunosti sarađuje sa istražiteljima na ovom slučaju, saopštila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Rusija je uvijek bila voljna da sarađuje u istrazi, dodala je.

Rusija unaprijed organizovala konferenciju

Almaz-Antei, konglomerat koji pravi BUK projektile organizovao je pres konferenciju uoči objavljivanja izvještaja na kojoj su okrivili Ukrajinu za obaranje aviona.

Veliki monitori i dramatična muzika na pres konferenciji je pratila izlaganje čelnika Almaz-Antei koji su kažu da su dokazali da projektili nisu lansirani iz oblasti pod kontrolom proruskih separatista.

Rečeno je da su vršili dva eksperimenta i da je matematički potvrđeno da je MH17 oboren starom vrstom BUK projektila koji ruska vojska više ne koristi i sa lokacije pod kontrolom Ukrajine.

Nakon prezentacije, direktori Almaz-Antei su odgovarali na pitanje, ali prvo od ruskih državnih medija, pa se tek nakon protesta okupljenih moglo čuti i poneko pitanje drugih medija.

Direktor Almaz-Antei Jan Novikov nije htio da komentariše fotografije sa intereneta i kazao da je sve modeliranje kompanije matematički tačno.

Ruska priča se mijenjala povodom tragedije MH17: prvo je Moskva saopštila da je ukrajinski lovac oborio avion, a kada je postalo jasno da će izvještaj pokazati da je BUK sistem umiješan, priča se promijenila i sada Almaz-Antei krivi ukrajinski BUK.

Galerija

Bonus video: