EU uslovno suspenduje sankcije Bjelorusiji

Ako dogovor bude sproveden, to će biti veliki korak u okončanju devetogodišnje međunarodne izolacije autoritarnog predsjednika Aleksandra Lukašenka
4 komentar(a)
Aleksandar Lukašenko, Foto: Beta/AP
Aleksandar Lukašenko, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.10.2015. 17:18h

Ministri spoljnih poslova Evropske unije dogovorili su se danas da suspenduju sankcije Bjelorusiji pošto su u toj zemlji oslobođeni politički zatvorenici i održani izbori koji su bili transparentniji i mirniji nego pređašnji.

Francuski ministar za Evropu Arlem Dezir rekao je danas da je na sastanku ministara spoljnih poslova u Luksemburgu dogovoreno da se na sljedeća četiri mjeseca "suspenduju sankcije, ali da mogu biti odmah vraćene ako se pokaže da je to potrebno".

Ako dogovor bude sproveden, to će biti veliki korak u okončanju devetogodišnje međunarodne izolacije autoritarnog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Lukašenku koji je juče osvojio peti predsjednički mandat na izborima koje je bojkotovala opozicija, EU i SAD su uvele sankcije sa zabranom putovanja 2006. kada je uhapšen opozicioni predsjednički kandidat.

Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) saopštila je danas da Bjelorusija nije ispunila obaveze te organizacije koje se tiču demokratskih izbora.

Značajni problemi zabilježeni su tokom izbora u Bjelorusiji, ocijenio je danas koordinator privremene Misije OEBS-a u Bjelorusiji Kent Herstet.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko osvojio je peti mandat sa 83,49 odsto glasova. Odziv je bio 86,75 odsto.

Posmatrači OEBS-a su saopštili da je bilo "značajnih problema u brojanju glasova", da predizborna kampanja nije bila fer i da nije postojala jasna linija između Lukašenkove kandidature i interesa zemlje.

Lukašenko je u avgustu pomilovao svih šest političkih zatvorenika u zemlji, uključujući i bivšeg predsjedničkog kandidata, čime je ispunjen jedan od uslova koji su postavili EU i SAD za popravljanje odnosa s Bjelorusijom, gdje je Lukašenko na vlasti od 1994. godine.

Bonus video: