Teroristi Islamske države glavni osumnjičeni za napade

Davutoglu je rekao da su postojale sumnje obavještajne službe da grupa pod nazivom "besmrtni" povezana sa Daešom (Islamskom državom), priprema napad
0 komentar(a)
Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.10.2015. 13:58h

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je danas da su pripadnici terorističke organizacije Islamska država glavni osumnjičeni za bombaške napade u Ankari, gdje je u subotu ubijeno skoro 100 ljudi, dodajući da bi istražitelji uskoro mogli da identifikuju jednog od dvojice bombaša samoubica.

Davutoglu je rekao u intervjuu za privatnu televiziju NTV da dokazi ukazuju na "određenu organizaciju", međutim nije naveo na koju.

"Ovi napadi neće pretvoriti Tursku u Siriju", kazao je on.

Davutoglu je rekao da je Turska upozorena da kurdski pobunjenici ili teroristi Islamske države planiraju da samoubilačke bombaške napade, a da su dvojica osumnjičenih bombaša bila privođena prije napada.

On je dodao da su postojale sumnje obavještajne službe da grupa pod nazivom "besmrtni" povezana sa Daešom (Islamskom državom), priprema napad.

Davutoglu je ocijenio da je cilj napada uticaj na parlamentarne izbore koji će u Turskoj ponovo biti održani 1. novembra.

Turski premijer je obacio optužbe opozicije da su bombaški napadi rezultat intervencije Turske u sirijskom sukobu.

Samoubilački bombaški napadi dogodili su se u subotu u Ankari, na skupu na kojem su učesnici tražili više demokratije i okončanje sukoba s kurdskim separatistima, pripadnicima Radničke partije Kurdistana (PKK).

Niko još nije preuzeo odgovornost za napade, a u dvije eksplozije koje su se tokom vikenda dogodile u Ankari poginulo je najmanje 97 ljudi, saopštila je danas turska vlada novi bilans žrtava.

Turske vlasti saopštile su ranije danas da je policija uhapsila četiri osumnjičena pripadnika terorističke organizacije Islamska država u raciji u sjevernom turskom gradu Adana.

Turska vlada proglasila je trodnevnu žalost, a napade je okarakterisala kao terorističke.

Bonus video: