Vojska Velike Britanije: Nijesmo odobrili obaranje ruskih aviona

Prethodno su britanski mediji prenijeli riječi neimenovanog izvora da su avioni RAF opremljeni raketama vazduh-vazduh koje će koristiti za obaranje "Putinovih aviona"
5 komentar(a)
Ruski avion, Foto: Reuters
Ruski avion, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.10.2015. 11:38h

Vojska Velike Britanije je demantovala medijske navode da je dalo odobrenje za obaranje ruskih vojnih aviona u slučaju izuzetne prijetnje, javlja Raša tudej, a prenosi B92.

Prethodno su britanski mediji prenijeli riječi neimenovanog izvora da su avioni RAF opremljeni raketama vazduh-vazduh koje će koristiti za obaranje "Putinovih aviona".

Do sada avioni RAF su naoružavani samo bombama sa satelitskim navođenjem, ali, prema navodima neimenovanog izvora, "sada su se stvari promijenile i London mora da reaguje na adekvatan način".

"Prvo što britanski pilot treba da uradi je da izbjegava dio gdje su aktivni ruski avioni. Ako dođe do sukoba, on može da se brani. Niko ne zna šta će Rusi da urade, ne znamo kako će reagovati kada vide avion zapadnih država“, navodno je rekao izvor.

Ipak, kako ruski avioni nijesu uključeni u rat u Iraku gotovo je nemoguće da se susretnu sa britanskim letjelicama, a ovakve provokacije izazivaju čvrste odgovore kako ruskog Ministarstva odbrane, tako i Ministarstva spoljnih poslova, konstatuje Raša tudej.

Bonus video: