Lukašenko ubjedljivo pobijedio, Putin čestita: "Ima veliki politički autoritet i povjerenje"

Aktuelni predsjednik biran je na funkciju šefa države 1994, 2001, 2006. i 2010. godine
0 komentar(a)
Aleksandar Lukašenko, Foto: Reuters
Aleksandar Lukašenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.10.2015. 08:51h

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko osvojio je 83,49 odsto glasova na predsjedničkim izborima održanim juče i obezbijedio peti mandat, saopštila je Centralna izborna komisija.

Predsjednica komisije Lidija Jermošina je, na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija, saopštila da je aktivistkinja kampanje "Govori istinu" Tatjana Korotkevič druga, sa osvojenih 4,42 odsto glasova birača, preneijle su agencije.

Kandidati za predsjednika bili su, prema Centralnoj izbornoj komisiji, pored Lukašenka, koji je na čelu Bjelorusije 21 godinu, lider Liberalno-demokratske partije Sergej Gajdukevič, lider Bjeloruske patriotske partije i vrhovni ataman bjeloruskih kozaka Nikolaj Ulahovič, i aktivistkinja kampanje "Govori istinu" Tatjana Korotkevič.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je danas Lukašenku na izbornoj pobjedi i osvojenom novom, predsjedničkom mandatu, saopštila je danas služba za odnose sa medijima Kremlja.

Putin je Lukašenku poslao telegram u kojem ističe da "Lukašenkova ubjedljiva pobjeda na izborima ukazuje na njegov veliki politički autoritet i povjerenje naroda u njega, kao i na aktivnu podršku na putu te zemlje ka daljem socijalno-ekonomskom razvoju", prenosi ruska agencija TAS S.

Ruski predsjednik izrazio je nadu da će koraci koje će Lukašenko preduzeti kao šef države doprinijeti razvoju startegijskog partnerstva dvije zemlje, jačanju Saveza Rusije i Bjelorusije, unapređivanju saradnje u okviru Evroazijske ekonomske unije, Zajednice nezavisnih država i drugih međunarodnih struktura.

Putin je, takođe, potvrdio svoje namjere da nastavi zajednički konstruktivan rad za dobrobit "bratskih naroda dviju država".

Uoči izbora, u subotu, na mitingu opozicije, više od 1.500 pristalica je prošetalo centralnim djelovima Minska, tražeći ostavku Lukašenka i slobodne izbore.

Lukašenko je 7. oktobra rekao da želi da pobijedi sa 80 odsto glasova birača.

Aktuelni predsjednik biran je na funkciju šefa države 1994, 2001, 2006. i 2010. godine.

Prethodne izbore dobio je, prema zvaničnim podacima, sa 79,65 odsto glasova, a te rezultate nijesu priznali ostali kandidati, kao ni SAD I EU.

Protivkandidati čestitali Lukašenku na pobjedi

Dvojica protivkandidata Aleksandra Lukašenka na predsjedničkim izborima - lider Liberalno-demokratske partije Sergej Gajdukevič i lider Bjeloruske patriotske partije i vrhovni ataman bjeloruskih kozaka Nikolaj Ulahovič čestitali su Lukašenku na pobjedi.

Ulahovič je, u televizijskom obraćanju, čestitao Lukašenku na, kako je kazao, ubjedljivoj pobjedi.

Gajdukevič je naveo da je bio ubijeđen u Lukašenkovu pobjedu i prije izbora, prenijela je agencija Tas s.

"Bjelorusija je snažna, suverena i demokratska zemlja", kazao je Gajdukevič.

Bonus video: