Demirtaš neće prihvatiti Erdoganovo saučešće

"Vi ste ubice, ruke su vam krvave. Krv se sliva sa vašeg lica, vaših usta do vaših noktiju. Vi ste najveći podržavaoci terora", kazao je Demirtaš, javio je Rojters
10 komentar(a)
Selahatin Demirtaš, Foto: Reuters
Selahatin Demirtaš, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.10.2015. 10:45h

Predsjednik prokurdske Narodne demokratske partije (HDP) Selahatin Demirtaš optužio je vlast u Ankari za jučerašnji teroristički napad u glavnom gradu Turske u kojem je prema zvaničnim podacima stradalo 95 ljudi.

HDP je juče saopštio da je stradalo 97 osoba.

Broj mrtvih na skupu pro-kurdskih aktivista i ljevičara kod glavne željezničke stanice u prijestonci, samo nekoliko nedjelja prije izbora, čini jučerašnji napad najsmrtonosniji u novijoj istoriji Turske.

Miting je imao za cilj okončanje nasilja kurdskih separatističkih ekstremista Kurdistanske radničke partije i turske vlade i trebalo je da počne juče u podne po lokalnom vremenu, a dvije eksplozije su se dogodilo malo poslije 10 sati, dok se narod okupljao za skup.

Kako prenosi CNN Demirtaš je rekao prihvatiti saučešće od turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Demirtaš je rekao da je ovaj napad dio iste kampanje kao i napad na mitingu HDP u južnom turskom gradu Dijarbakiru pred parlamentarne izbore u julu i napad u gradu Suruču u kojem su poginule 33 osobe, a za koji je okrivljena Islamska država.

"Vi ste ubice, ruke su vam krvave. Krv se sliva sa vašeg lica, vaših usta do vaših noktiju. Vi ste najveći podržavaoci terora", kazao je Demirtaš, javio je Rojters.

Trodnevna žalost

U Turskoj je danas počela trodnevna žalost, a za jučerašnji napad još niko nije preuzeo odgovornost, javljaju svjetski mediji.

Policija je saopštila da su pronašli djelove tijela koja pripadaju dvojici bombaša i da rade na njihovoj identifikaciji, navodi turska agencija Anadolija.

Vlasti takođe provjeravaju snimke kamere sa mjesta, a Ankara je navela da metod napada i količina korišćenog eksploziva "liči" na bombaški napad u Suruču, u julu ove godine.

Za sada, niko nije preuzeo odgovornost za napad mada je turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je bilo "jakih znakova" da se radi o samoubilačkim napadima samo 50 metara jedan od drugog i optužio kurdske pobunjenike ili ekstremiste Islamske države za napad.

Među ubijenima je bio član te HDP-a Kubra Meltem Molaoglu koji se kandidovao za poslanika turskog parlamenta na predstojećim izborima.

Direktor za medije Dautogluovog kabineta Džemaletin Hasimi izjavio je za BBC da su tvrdnje Demirtaša "neprihvitljava sramota" i insistirao na činjenici da su vlasti odlučne u pronalaženju onih koji stoje iza napada.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan osudio ono što je nazvao "gnusan napad" koji je ciljao "tursko jedinstvo" i mir u zemlji.

Međunarodna osuda krvoprolića je bila brza.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila "tugu i zaprepašćenje" zbog napada, dok su američki predsjednik Barak Obama i njegov ruski kolega Vladimir Putin izrazili saučešće Erdoganu.

Izbori 1. novembra

Parlamentarni izbori u Turskoj održaće se kako je i planirano 1. novembra uprkos jučerašnjem terorističkom napadu, kazao je Rojtersu visoki zvaničnik turske Vlade.

"O odlaganju izbora se uopšte ne raspravlja i oni će biti održani 1. novembra kao što je i planirano. Zbog rizične situacije, bezbjednost na biračkim mjestima biće pojačana", rekao je zvaničnik turske vlade.

Bonus video: