Zoo vrt u Danskoj će javno secirati lavicu: "Ne radimo to iz zabave"

Mada je zbog te najave bilo nekoliko protesta, događaj je izazvao mnogo blaže reakcije nego slične odluke zoovrta u glavnom gradu Danske Kopenhagenu, koji je prije godinu dana pred posjetiocima secirao i odrao dvogodišnju žirafu, a zatim njenim mesom nahranio lavove, što je izazvalo međunarodne proteste
96 pregleda 3 komentar(a)
Lavica, Foto: Shutterstock
Lavica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.10.2015. 16:12h

Danski zoološki vrt planira da javno secira jednogodišnju lavicu, kako bi ljudima pružili bliže iskustvo sa životinjama.

Zoološki vrt u gradu Odenze u centralnoj Danskoj saopštio je da je jednogodišnja lavica uspavana prije devet mjeseci, jer vrt ima previše životinja te vrste i da ne bi došlo do parenja životinja u srodstvu.

Lavica će biti secirana u četvrtak, kada će početi i jesenji raspust u školama.

Mada je zbog te najave bilo nekoliko protesta, događaj je izazvao mnogo blaže reakcije nego slične odluke zoovrta u glavnom gradu Danske Kopenhagenu, koji je prije godinu dana pred posjetiocima secirao i odrao dvogodišnju žirafu, a zatim njenim mesom nahranio lavove, što je izazvalo međunarodne proteste.

Direktor zoološkog vrta u Odenzeu Mihael Valberg Serensen izjavio je da zoovrt praktikuje javna seciranja životinja već 20 godina, ne radi zabave, nego u obrazovne svrhe.

"Ne seciramo životinje iz zabave. Vjerujemo u dijeljenje znanja. Važno je ne davati životinjama ljudske osobine koje nemaju", kazao je Serensen.

Mnogi Danci su pozdravili takvu odluku, smatrajući da djeci neće škoditi da gledaju seciranje.

Serensen je objasnio da bi držanjem lavice u istom prostoru s njenim ocem dovelo do međusobnog parenja u jednom trentuku, što oni ne žele. Pošto nijedan zoološki vrt u Evropi nije odgovorio na njihov poziv da primi životinju, oni su odlučili da je uspavaju.

Svake godine u zoološkim vrtovima uspava se hiljade životinja zbog lošeg zdravlja, starosti, nedostatka prostora ili drugih razloga, a upravnici kažu da im je posao da očuvaju vrste, a ne pojedinačne životinje.

Bonus video: