Varufakis se vraća u politiku, najavljuje "Evropsko proljeće"

Panevropski "Pokret za demokratiju u Evropi 2025." izabrao je Varufakisa za kandidata na izborima za Evropski parlament
55 pregleda 2 komentar(a)
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.11.2018. 17:35h

Janis Varufakis, bivši grčki ministar finansija, vraća se u politiku, ali preko Njemačke, prenio je Rojters.

Varufakisa je njegov panevropski "Pokret za demokratiju u Evropi 2025." danas u Berlinu odabrao kao kandidata na izborima za Evropski parlament u maju sljedeće godine, navodi Rojters, dodajući da je Pokret osnovan 2016. godine sa idejom da "demokratizuje" Evropu.

"Prihvatam nominaciju, jer ona predstavlja transnacionalne politike koje su nam neophodne u Evropi", rekao je Varufakis poslije nominacije, predstavljajući slogan "Evropsko proljeće".

Prisutnima je poručio da mu se pridruže na panevropskom putovanju ka demokratiji u Evropi i Njemačkoj, kao preduslovu za prosperitet i autentičnu demokratiju, piše Tanjug.

"Na papiru, Njemačka se davi u novcu... ali njemački narod je žrtva istih mjera štednje kao i ostatak Evrope. Rezultat je manjak investicija", rekao je Varufakis, koji je javnosti postao poznat po izrazitom protivljenju mjerama štednje u Grčkoj i nekadašnjem njemačkom kolegi Volfgangu Šojbleu.

Podnio je ostavku na mjesto ministra finansija Grčke 2015. godine zbog mjera štednje koje su propisane Atini, a koje je opisao kao "fiskalno davljenje".

Varufakis je u februaru 2016. predstavio u Berlinu svoj panevropski politički pokret "Pokret za demokratiju u Evropi 2025" (Diem25), čiji je cilj, kako je tada istakao, demokratizacija kontinenta.

Bonus video: