Snažan pad prodaje automobila u Rusiji

Septembarska prodaja nije doprinijela da se suštinski poboljšaju ni tržišni pokazatelji u odnosu na prošlu godinu, ni prognoza za preostala tri mjeseca ove godine, prenosi B92
3 komentar(a)
automobili, Foto: Shutterstock
automobili, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.10.2015. 07:50h

Prodaja novih putničkih i lakih privrednih vozila u Rusiji smanjena je u septembru 28 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, na 140,87 hiljada automobila.

Za devet mjeseci ove godine prodaja je pala 33 odsto na godišnjem nivou, na 1,19 miliona jedinica, saopštila je Asocijacija evropskog biznisa (AEB).

Septembarska prodaja nije doprinijela da se suštinski poboljšaju ni tržišni pokazatelji u odnosu na prošlu godinu, ni prognoza za preostala tri mjeseca ove godine, prenosi B92.

Prema posljednjoj anketi članova AEB, prognoze za cijelu ovu godinu ostale su praktično bez promjene, na nivou od 1,57 miliona komada putničkih i lakih privrednih vozila, što je 37 odsto manje nego u prošloj godini.

Prvo mjesto po prodaji, tradicionalno, pripada ruskoj Ladi, iako je njen proizvođač Avtovaz u septembru pretrpio pad prozivodnje od 40,7 odsto, na 21,66 hiljada vozila, a za devet mjeseci ove godine 28 odsto na 203,46 hiljada vozila.

Bonus video: