Ukrajina očekuju ruski gas prije potpisivanja protokola

Prema zimskom paketu, Naftogas će od Gasproma preuzeti oko dvije milijarde kubnih metara gasa u vrijednosti 500 miliona dolara, koji su dobijeni od evropskih finansijskih institucija uz pomoć EK
81 pregleda 0 komentar(a)
gasovod, Foto: Reuters
gasovod, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.10.2015. 07:58h

Ukrajina bi mogla da počne da upumpava gas iz Rusije i prije potpisivanja protokola, saopštio je ukrajinski ministar energetike, Vladimir Demčišin.

Predstavnici Rusije, Ukrajine i Evropske komisije (EK) su na trostranim pregovorima krajem septembra mogli samo da parafiraju protokol o isporukama gasa u Ukrajinu i njegovom tranzitu tokom predstojeće zime, ali ne i da ga konačno potpišu, prenosi Tanjug.

Rok njegovog važenja je od 1. oktobra do 31. marta. Kasnije je ministar energetike Rusije, Aleksandar Novak, rekao da su Rusija i EK potpisale dokument, i da je sada red na Ukrajinu.

"Mogućnost preuzimanja gasa prije potpisivanja protokola postoji. Postoji nekoliko varijanti da se izađe iz ove situacije”, rekao je Demčišin.

On je kazao da u momentu kada je postojala mogućnost za potpisivanje protokola, Novak nije imao ovlašćenje Vlade.

Demčišin je saopštio i da očekuje da se izlaz iz te situacije uskoro nađe.

Prema zimskom paketu, Naftogas će od Gasproma preuzeti oko dvije milijarde kubnih metara gasa u vrijednosti 500 miliona dolara, koji su dobijeni od evropskih finansijskih institucija uz pomoć EK. Novac je već na specijalnom računu Naftogasa, ali je kompanija do sada nije prebacila Gaspromu, bez obzira na to što je zimski paket trebalo da stupi na snagu 1. oktobra.

Bonus video: