ZBOG UPADA AVIONA

Erdogan prijeti Rusiji da će odustati od gasa i nuklearke

“Ima stvari o kojima bi Rusija trebalo da razmisli. Ako Rusi ne izgrade Akuju (nuklearno postrojenje na jugu Turske), drugi će doći na njeno mjesto I izgraditi je”, dodao je
8 komentar(a)
Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan, Foto: Beta/AP
Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.10.2015. 07:05h

Turski lider Redžep Tajip Erdogan poručio je Rusiji da postoje druge zemlje od kojih Turska može dobijati prirodni gas i druge zemlje koje bi mogle izgraditi njeno prvo nuklearno postrojenje, nakon što su ruski avioni povrijedili turski vazdušni prostor tokom svoja vazdušne kampanje u Siriji.

Ruski avioni su dva puta ušli u turski vazdušni prostor ove nedjelje.

“Ne možemo prihvatiti trenutnu situaciju. Ruska pojašnjenja za narušavanje vazdušnog prostora nisu ubjedljiva”, kazao je Erdogan novinarima uoči puta za Japan.

“Ima stvari o kojima bi Rusija trebalo da razmisli. Ako Rusi ne izgrade Akuju (nuklearno postrojenje na jugu Turske), drugi će doći na njeno mjesto I izgraditi je”, dodao je.

Turska je 2013. odbrala ruski državni Rosatom za izgradnju četiri reaktora jačine 1.200 megavati, ali početak radova još nije počeo.

“Mi smo najveći potrošač ruskog gasa. Gubljenje Turske bio bi ozbiljan gubitak za Rusiju. Ako treba, Turska će dobiti gas od mnogih drugih zemalja”, dodao je.

Preporučujemo za Vas