Moldavija: Zaustavljeno više pokušaja prodaje nuklearnog materijala

Istražitelji su naveli da se vjeruje da veliki dio materijala dolazi iz Rusije i tvrde da su neke bande povezane sa ruskim obavještajnim službama
83 pregleda 1 komentar(a)
nuklearni reaktor, Foto: Shutterstock
nuklearni reaktor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.10.2015. 13:34h

Moldavska policija je saopštila danas da je zajedno sa američkim FBI-em, u posljednjih pet godina zaustavila četiri pokušaja krijumčara da prodaju nuklearni materijal ekstremistima na Bliskom istoku.

Najnoviji slučaj je bio u februaru, kada su tajni agenti ponudili velike količine radioaktivnog cezijuma, prenio je AP.

Istražitelji su naveli da se vjeruje da veliki dio materijala dolazi iz Rusije i tvrde da su neke bande povezane sa ruskim obavještajnim službama.

Policija i pravosusdni organi Moldavije su, kako se navodi, te informacije podijelili sa AP-om, kako bi istakli koliko je opasno postalo nuklearno crno tržište.

Prema njihovim navodima, pogoršanje odnosa između Rusije i zapada, otežalo je dolaženje do saznanja da li šverceri uspijevaju u prodaji u inostranstvu radioaktivnog materijala koji potiče iz Rusije.

Jedna istraga otkrila je pokušaj da se proda uranijumska bomba kupcu sa Bliskog istoka, što je prvi poznati slucaj te vrste.

U toj operaciji, prisluškivanja i razgovori sa istražiteljima su pokazali da je posrednik za bande u više navrata govorio sa mržnjom o Americi, jer je bio fokusiran na šverc osnovnog materijala za atomsku bombu, namijenjenu kupcu na Bliskom istoku.

Uvidom u prisluškivanja, snimke hapšenja, fotografije materijala za bombe, dokumenta u razgovore, AP je utvrdio da krijumčari isključivo traže kupce koji su neprijatelji zapada.

Bonus video: