Ukrajina povukla tenkove iz Luganska

Verifikaciju povlačenja tenkova, na 14 kilometara od linije razdvajanja, sprovešće u narednim danima Organizacija za evropsku bezbjedost i saradnju
3 komentar(a)
Lugansk, proruski pobunjenici, Foto: Beta-AP
Lugansk, proruski pobunjenici, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 07.10.2015. 07:32h

Ukrajinske snage povukle su tenkove iz regiona Luganska, sa teritorija pod njihovom kontrolom, saopštila je ukrajinska vojska.

Verifikaciju povlačenja tenkova, na 14 kilometara od linije razdvajanja, sprovešće u narednim danima Organizacija za evropsku bezbjedost i saradnju.

"Primirje na liniji fronta dozvolilo je završetak operacije povlačenja tenkova iz regiona Luganska", kaže se u saopštenju preko Fejsbuka, prenijela je ruska agencija Tass.

U narednoj fazi povlačenja oružja biće izmješteni protivtenkovski topovi D-48 i D-44, kalibara od 85 milimetara.

Centar za kontrolu i koordinaciju primirja je potvrdio da oružje povlači i samoproglašena Narodna Republika Lugansk.

Ukrajinske snage su takođe počele povlačenje vojnih jedinica, a u stanicu u Lagansku stigao je građevinski tim, koji će obnoviti prolaz koji povezuje regionalni centar sa Luganskom.

Prema Mirovnom sporazumu iz Minska, Republika Lugansk je počela povlačenje tenkova sa fronta u subotu.

Susjedna Republika Donjeck je najavila da će početi sa povlačenjem oružja poslije 18. oktobra, pod uslovom da se održi primirje.

Prema sporazumu, prvo će biti povučeni tenkovi, zatim artiljerija kalibra ispod 100 milimetara i minobacači sa dometom od 15 kilometara.

Očekuje se da cijeli proces povlačenja bude završen za 41 dan.

Artiljerijski sistemi treba da budu povučeni na razdaljinu od najmanje 50 kilometara, višecevni raketni sistemi MLRS na udaljenost od 70 kilometara, a taktički raketni sistemi "toćka-toćkaU" na udaljenost od 140 kilometara.

Bonus video: