Stoltenberg osudio upad ruskih aviona u turski vazdušni prostor

"Pozivam Rusiju da preduzme potrebne mjere da uskladi svoje napore sa naporima međunarodne zajednice u borbi protiv Islamske države - navodi se u saopštenju
5 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.10.2015. 14:34h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg osudio je danas kao "neprihvatljivu" povredu turskog vazdušnog prostora od strane ruskih borbenih aviona na tursko-sirijskoj granici.

"Akcije Rusije u Siriji, gdje Moskva sprovodi vazdušne napade na položaje ekstremista "ne doprinose bezbjednosti i stabilnosti u regionu", ocijenio je Stoltenberg, navodi se u saopštenju NATO.

Turska je danas saopštila da su tokom vikenda njeni lovci presreli ruski borbeni avion koji je ušao u njen vazdušni prostor kod tursko-sirijske granice i natjerali ga da se vrati nazad.

Zbog toga je uložen protest Rusiji i šef turske diplomatije otišao je danas u Brisel da razgovara sa generalnim sekretarom NATO Stoltenbergom.

"Ja sam jasno rekao da NATO ostaje čvrsto posvećen bezbjednosti Turske - navode se riječi Stoltenberga u saopštenju i dodaje da je on za večeras sazvao sastanak stalnih predstavnika Alijanse u Briselu da razmotre situaciju.

Stoltenberg je pozvao Rusiju da u potpunosti poštuje vazdušni prostor NATO-a i da "izbjegava eskalaciju tenzija sa Alijansom".

"Pozivam Rusiju da preduzme potrebne mjere da uskladi svoje napore sa naporima međunarodne zajednice u borbi protiv Islamske države - navodi se u saopštenju.

Zapadne zemlje smatraju da ruske letjelice ne bombarduju samo položaje ekstremista u Siriji već da dejstvuju i protiv pobunjeničkih grupa koje se bore protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada, navodi agencija Frans pres.

Rusija je počela vazušne napade u Siriji prošle nedjelje.

Bonus video: