Lavrov: Slobodna sirijska armija je fantomska grupa

Lavrov je dodao da je Moskva pozvala Vašington da objasni "šta je to i gdje operiše" i da je zatražio od američkog državnog sekretara Džona Kerija da da informacije o grupi i njenoj komandi
0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.10.2015. 12:08h

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je, za Moskvu, Slobodna sirijska armija ostala "fantomska grupa", javila je ruska novinska agencija Tass.

"Niko nam nije rekao gdje operiše Slobodna sirijska vojska ili gdje i kako deluju druge (vojne) jedinice umjerene opozicije. Bićemo, čak, spremni da uspostavimo kontakt s njima ukoliko su, zaista, stvarna oružana grupa patriotske opozicije koja se sastoji od Sirijaca. Za sada, Slobodna sirijska vojska ostaje fantomska grupa", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Lavrov je dodao da je Moskva pozvala Vašington da objasni "šta je to i gdje operiše" i da je zatražio od američkog državnog sekretara Džona Kerija da da informacije o grupi i njenoj komandi.

Prema ranijim informacija, grupe demonstranata u Siriji su se od ljeta 2011. naoružale i organizovale u tzv. Slobodnu sirijsku vojsku sa bazama u susjednim državama da bi se borili protiv sirijskog režima, vodeći gerilski rat.

Njihove aspiracije su podržale susjedna Turska, Saudijska Arabija i zemlje Zaliva, a zatim SAD i druge zemlje Zapada.

Na konferenciji za novinare Lavrov je istakao da nisu istinite tvrdnje da se sirijska vojska ne bori protiv Islamske države (IS) i da je nelogično optužiti snage Damaska da se ne bori protiv terorista.

"Nelogično optužiti sirijsku vojsku da se ne bore protiv terorista. Sirijska vojska je apsolutno očigledno, možda čak i jedina vojska koji je spreman da obavlja takvu funkciju u Siriji - borbu protiv terorista", rekao je Lavrov.

Lavrov je ponovio da bi obaranje sirijskog režima bilo grubo kršenje međunarodnog prava.

"Obaranje vladajućeg režima u Damasku bilo bi grubo kršenje rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koja odobrava Ženevski kominike od 30. juna 2010. Taj Kominike podrazumijeva isključivo mirno, političko i diplomatsko rješenje sirijske krize", rekao je Lavrov novinarima i dodao da izjave koje su se mogle čuti u nekim zapadnim prijestonicima ovih dana da, ukoliko događaji nastave ovim putem, to pitanje moraće da se riješi vojnim sredstvima.

Lavrov je potvrdio da Moskva nije dobila bilo kakve zvanične zahtjeve iz Bagdada da proširi rusku vojnu operaciju protiv IS u Iraku, bez obzira na medijske izvještaje da je takav poziv uputio Rusiji irački premijer Hajder al Abad.

"Čuo sam izjave iračkog premijera da su zainteresovani za pomoć ruskih aviona u uništavanje terorista na iračkog teritoriji. Premijer je to rekao posle prvih dana naše operacije u Siriji koja je pokazala najviše rezultate naše vojske. Ali nismo dobili bilo kakve zvanične zahtjeve iz Iraka", rekao je Lavrov.

Međutim, katarska televizija Al Džazira javila je da je "irački premijer Hajder al Abad već poslao zahtjev Rusiji za pokretanje vazdušnih udare po pozicijama IS na iračkoj teritoriji".

Bonus video: