DVA PUTA SE SASTAO SA OBAMOM

Porošenko: SAD obećale Ukrajini novo oružje, neophodno nam je kao vazduh

Porošenko je naveo da se Ukrajina nada da će joj 15. oktobra biti odobren status nestalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija
5 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.10.2015. 19:33h

Sjedinjene Američke Države (SAD) obećale su da će Ukrajinu snabdjeti novim oružjem, izjavio je danas ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

"Dok sam bio u Njujorku tri puta sam se sastao sa američkim predsjednikom Barakom Obamom - prije i poslije sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i poslije razgovora sa američkim potpredsjednikom Džozefom Bajdenom - kada mi je rekao da je potpisao dokument o snabdijevanju Ukrajine novim oružjem", rekao je Porošenko u intervjuu za ukrajinske tv stanice.

"To oružje nam je neophodno kao vazduh", kazao je Porošenko, prenijela je agencija Tas s.

Porošenko je naveo da se Ukrajina nada da će joj 15. oktobra biti odobren status nestalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

"Imamo ozbiljnu osnovu za optimizam", rekao je on, dodajući da je po tom pitanju Ukrajina aktivno angažovana.

Porošenko nije isključio mogućnost prisustvovanja sjednici Generalne skupštine UN 15. oktobra, kada će biti birane nestalne članice Savjeta bezbjednosti.

"Vjerovatno ću biti na toj sjednici", kazao je ukrajinski predsjednik.

Porošenko je izrazio uvjerenje da će međunarodna zajednica pomoći oživljavanju privrede Donbasa.

"Međunarodna koalicija će nam pomoći u finansiranju obnove infrastrukture u Donbasu. To neće ići na teret ukrajinskih poreznika", naveo je on.