Erdogan: Ruski napadi u Siriji neprihvatljivi i pogrešni

"Rusko bombardovanje Sirije je potpuno neprihvatljivo. Rusija je počinila ozbiljnu grešku", rekao je Erdogan novinarima pred odlazak u Strazbur
28 komentar(a)
Erdogan, Foto: Reuters
Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.10.2015. 12:02h

Turski predsjednik Režep Tajip Erdogan ocjenio je danas da je ruska vojna intervencija u Siriji "neprihvatljiva" i da je Rusija počinila "ozbiljnu grešku".

"Rusko bombardovanje Sirije je potpuno neprihvatljivo. Rusija je počinila ozbiljnu grešku", rekao je Erdogan novinarima pred odlazak u Strazbur.

Erodgan će danas održati govor turskoj zajednici koja živi u Francuskoj i Njemačkoj, mjesec dana prije prijevremenih parlamentarnih izbora u Turskoj.

Turski premijer Ahmet Davutoglu optužio je prije dva dana Rusiju da gađa položaje sirijske umjerene opozicije kako bi pomogla sirijskom predsjedniku Bašaru el Asadu da ostane na vlasti.

Turska i Rusija imaju oprečne stavove o Siriji od početka građanskog rata u toj zemlji 2011. Ankara traži Asadov odlazak koji ima podršku Moskve.

Turska je primila oko 2,2 miliona sirijskih izbeglica od početka građanskog rata u toj zemlji 2011. godine. U tom sukobu je poginulo više od 240.000 ljudi.

Bonus video: