Medvedev: Misija u Siriji nije izazvana ekonomskim interesima

"Mi štitimo ruski narod od prijetnje terorizma, pošto je to bolje činiti izvan, nego boriti se protiv terorizma u zemlji", rekao je Medvedev
0 komentar(a)
Dmitrij Medvedev, Foto: Beta/AP
Dmitrij Medvedev, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.10.2015. 12:45h

Ruski premijer Dmitrij Medvedev nazvao je teorijom zavjere i propagandom tvrdnje da je vojna misija Rusije u Siriji izazvana ekonomskim interesima.

"To je velika teorija zavjere", izjavio je Medvedev u intervjuu za emisiju "Vijesti u subotu", kao odgovor na tvrdnje da Rusija svojim djelovanjem stiti tržišta za prodaju oružja, kao i da se bori protiv nastojanja Katara da gasovod te države stigne do Sredozemnog mora i zamijeni snabdjevanje Evrope ruskim gasom.

Sve te priče su "zavjera ili propaganda, koju u ovakvim situacijama koristi više država", kazao je Medvedev.

Medvedev je naglasio da Rusija "nema globalne ekonomske interese u Siriji".

"Tačno, snabdjevamo ih oružjem, ali to nije fantastična suma novca, to možda mogu biti stotine miliona dolara, a naš sveukupni portfolio iznosi 15 milijardi dolara. To znači, drugim riječima, da nemamo nikakve super ekonomske interese tamo", naveo je Medvedev.

Medvedev je izjavio danas da su izdvajanja za oružane snage zemlje opravdana i neophodna, uključujući i zadatke poput misije u Siriji, čiji je cilj zaštita Rusa od terorizma.

"Mi štitimo ruski narod od prijetnje terorizma, pošto je to bolje činiti izvan, nego boriti se protiv terorizma u zemlji", rekao je Medvedev u intervjuu za TV stanicu "Rosija 24".

Ruski premijer je istakao da su izdvajanja za vojsku "opravdana u trenutnoj situaciji u zemlji, ali su takođe neophodna za reformu oružanih snaga" Rusije, prenio je TAS S.

"Ta budžetska izdvajanja sasvim su dovoljna za sprovođenje određenih vojnih misija kao što se ruska vojna (misija) nastavlja u Siriji sada", dodao je Medvedev.

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo u srijedu da je počelo vazdušne udare na položaje Islamske države u Siriji.

Bonus video: