Oland i Putin pokušali da približe stavove o Siriji

Zapadne zemlje spremne su da razgovaraju o političkom rješenju krize sa elementima režima u Damasku pod uslovom da ode Bašar al Asad, dok Rusi smatraju da Asad, njihov saveznik, mora biti dio rješenja da bi ono bilo uspješno
3 komentar(a)
Vladimir Putin, Fransoa Oland, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.10.2015. 14:54h

Predsjednici Francuske i Rusije Fransoa Oland i Vladimir Putin pokušali su danas da približe stavove o načinu rješavanja sirijske krize, u najvećoj mjeri suprotstavljene oko sudbine sirijskog predsjednika Bašara al Asada, rekao je jedan francuski diplomatski izvor.

Oni su razgovarali sat i petnaest minuta prije početka samita o Ukrajini u Parizu. Sastanak je omogućio da dvojica zvaničnika pokušaju da približe stavove o političkoj promjeni u Siriji, rekao je taj izvor.

Zapadne zemlje spremne su da razgovaraju o političkom rješenju krize sa elementima režima u Damasku pod uslovom da ode Bašar al Asad, dok Rusi smatraju da Asad, njihov saveznik, mora biti dio rješenja da bi ono bilo uspješno.

Zapad je, međutim, odustao od toga da traži da Asad ode odmah.

U centru današnjeg razgovora bili su vazdušni napadi Rusije i koalicije predvođene SAD-om u Siriji, zaštita civila i politčka tranzicija, rekao je taj izvor.

Dvije zemlje zvanično ne koordinišu svoje vazdušne udare u Siriji, ali informišu jedni druge da bi se izbjegli mogući problemi, rekao je taj izvor.

Međunarodna zajednica je 2012. u Ženevi postigla sporazum o uspostavljanju prelazne vlade u Siriji sa elementima opozicije i režima, ali taj sporazum nikad nije sproveden.

Rusi od srijede sprovode vazdušne napade u Siriji, kako navode protiv svih terorističkih grupa. Zapadne zemlje zamjeraju Rusiji da ne vrše udare prvenstveno na Islamsku državu i da u njihovim napadima ima civilnih žrtava.

Francuska se zalaže za organizaciju nove konferencije UN o Siriji, poslije konferencija u junu 2012. i u februaru 2014. nazvanih Ženeva jedan i dva.

Bonus video: