U NATO vježbama učestvovaće 36.000 vojnika iz preko 30 zemalja

Scenario za vježbe uključiće sve sadržaje modernog ratovanja, ali i protivraketnu odbranu, sajber napade i "hibridno ratovanje" sa operacijama propagande, u avgustu je najavljujući manevre rekao vrhovni komandant savezničkih snaga za reformu NATO
0 komentar(a)
NATO vježbe Poljska, Foto: Beta/AP
NATO vježbe Poljska, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.10.2015. 10:26h

NATO snage sjutra počinju najveće vojne vježbe u više od deset godina u kojima će učestvovati oko 36.000 vojnika, uglavnom u Italiji, Španiji i Portugalu.

Vježbe nazvane Trident Juncture (Spoj trozupca), obima koji nije viđen od 2002, trajaće od 3. oktobra do 6. novembra.

Pored kopnenih i vazdušnih vežbi predviđene su i pomorske vježbe u Atlantiku i u Sredozemlju.

Scenario za vježbe uključiće sve sadržaje modernog ratovanja, ali i protivraketnu odbranu, sajber napade i "hibridno ratovanje" sa operacijama propagande, u avgustu je najavljujući manevre rekao francuski general Žan-Pol Palomeros, vrhovni komandant savezničkih snaga za reformu NATO.

Palomeros je rekao da vježbe NATO snaga nisu konkretno povezane s krizom u Ukrajini i s rastućom napetošću s Rusijom, ukazujući da je odluka o tim vježbama donijeta na samitu alijanse 2012. godine u Čikagu kada je partnerstvo sa Rusijom bilo odlično.

Mada je održavanje ove vojne vježbe planirano odavno, one podržavaju politiku jačanja vojnih manevara koju je Alijansa usvojila na samitu u Velsu u septembru 2014. zbog ukrajinske krize.

Zbog ruskog pripajanja Krima, zatim početka sukoba proruskih separatista na istoku Ukrajine u proljeće 2014, NATO je prekinuo svaku praktičnu saradnju sa Rusijom.

Alijansa je takođe pojačala pomorske i vazdušne patrole na svom istočnom krilu i reformisala trupe da mogu da intervenišu brže u slučaju krize.

Operacije na terenu za manevre Trajdent počeće u Italiji 21. oktobra, a prve dvije nedjelje vežbi biće posvećeno simulacijama konfliktnih situacija i intervencijama na računarima.

U vježbama će učestvovati oko 36.000 vojnika iz više od 30 zemalja, uključujući 28 zemalja NATO i zemlje-partnere Alijanse.

Bonus video: