Popularnost Merkelove najniža u četiri godine

Najpopularniji njemački političar je ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer sa 65 odsto, a za njim slijedi ministar finansija Volfgang Šojble sa 64 odsto podrške
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Shutterstock
Angela Merkel, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.10.2015. 15:47h

Njemačka kancelarka Angela Merkel bilježi najnižu popularnost u gotovo četiri godine, pokazuje danas objavljeno istraživanje, u svijetlu pojačane bojazni građana Njemačke zbog priliva stotina hiljada izbjeglica u tu državu.

Istraživanje "Dojčlandtrenda" za TV stanicu "ARD" pokazuje da je popularnost Merkelove pala za devet procenta i da sada iznosi 54 odsto.

Najpopularniji njemački političar je ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer sa 65 odsto, a za njim slijedi ministar finansija Volfgang Šojble sa 64 odsto podrške.

Iako bi neki od evropskih kolega Merkelove mogli da joj pozavide na toj cifri, ovo je njen najlošiji rejting od decembra 2011, kada je buktala finansijska kriza u eurozoni, naveo je Rojters.

Isto istraživanje pokazuje da 51 odsto anketiranih, za 13 procenata više nego prošlog mjeseca, sada kaže da su uplašeni zbog broja izbjeglica koje stižu u Njemačku.

Procjenjuje se da je više od 200.000 izbjeglica stiglo u Njemačku samo u septembru - gotovo isti broj za cijelu prošlu godinu - a njemačka vlada smatra da bi 800.000 ili više moglo da dođe u tu državu do kraja 2015.

Istraživanje, takođe, ukazuje na značajnu promjenu raspoloženja javnog mnjenja, gdje 44 odsto Nemaca sada kaže da imigracija donosi više nedostataka nego prednosti Njemačkoj, što je za 11 procenata više nego prethodnog mjeseca.

Dok rejting Merkelove pada, rejting konzervativnog bavarskog premijera Horsta Zihofera, najglasnijeg kritičara njene politike o izbjeglicama, bilježi rast od 11 procenata, i sada iznosi 39 odsto.

Bonus video: